TURIJN - Real Madrid is binnen anderhalve week zijn goddelijke status kwijtgeraakt. De sterrenploeg verloor door een dikke nederlaag tegen Real Mallorca (1-5) en een kleurloze 0-0 bij Recreativo Huelva eerst de koppositie in de Spaanse Primera Division. Woensdag moest de niet meer zo koninklijke ploeg er ook in de Champions League aan geloven.

Juventus versloeg het bleke Real Madrid in Turijn verdiend met -1. Dat was voor de Oude Dame na de 2-1-nederlaag vorige week in Spanje voldoende om zich voor de zevende keer in de clubhistorie voor de finale van het belangrijkste Europacuptoernooi te kwalificeren.

Strafschop

Bij een stand van 2-0 verprutste vedette Figo namens Real een strafschop. Die misser was kenmerkend voor het teleurstellende optreden van de ploeg, die in de afgelopen jaren volgens de kenners meer dan eens voetbal van een andere planeet speelde.

De ploeg van Edgard Davids stuit in de eindstrijd op 28 mei op Old Trafford in Manchester op een andere Italiaanse ploeg, AC Milan, de ploeg van Clarence Seedorf. In 1995 wonnen Seedorf en Davids samen bij Ajax de Europa Cup I.

Ziekenboeg

Zonder Ronaldo, die door een nog niet volledig geheelde kuitblessure op de bank begon, maar met Raul, net hersteld van een operatie aan zijn blindedarm, speelde Real Madrid nerveus en rommelig. De Spaanse ploeg, ook zonder de geblesseerde middenvelder Makalele, oogde als een weifelende middenmoter. Juventus daarentegen speelde sterk en overtuigend.

Met de agressieve Davids, terug van een schorsing, als stoorzender op het Italiaanse middenveld kreeg Real amper de gelegenheid om het favoriete combinatiespel te etaleren. Gevaarlijkse schoten van Nedved en Del Piero in de beginfase onderstreepten de ambities van Juventus, dat ruim veertig jaar geleden op eigen veld voor de laatste keer verloor van een Spaanse ploeg (uitgerekend Real Madrid).

Snel

De gretige thuisploeg kwam snel, maar niet onverwacht, op voorsprong. Nedved trok voor, Del Piero legde de bal met het hoofd terug en Trezeguet tikte koel in de korte hoek in, 1-0. Real Madrid hervond zichzelf even en kwam redelijk in de wedstrijd. Guti, de vervanger van Ronaldo, miste halverwege een open kans. Hij schoot de bal knullig tegen doelman Buffon aan.

Olé olé

In de slotfase van de eerste helft besloot Juventus toch weer te gaan voetballen. Vooral van het koningskoppel Del Piero/Trezeguet, ondersteund door de ijzersterke tandem Nedved/Davids, ging veel dreiging uit. Vlak voor de rust sloeg Del Piero toe. Hij scoorde met een vlammend schot in de korte hoek, nadat hij eerst Salgado en Hierro in de luren had gelegd. Eens te meer bleek bij dat doelpunt de defensieve kwetsbaarheid bij Real, dat met een hatelijk 'Olé, Olé' naar de kleedkamer werd begeleid.

Nieuwe strafschop

Met de amper fitte Ronaldo voor Conceicao won Real op papier aan aanvalskracht. Juventus bleef echter de betere ploeg. In de 66e minuut ging Montero tegen de demarrerende Ronaldo in de fout. Arbiter Meier uit Zwitserland kende een strafschop toe, maar deelde geen (tweede) gele kaart uit aan de Juve-verdediger. De aarzelende Figo schoot de bal van elf meter amateuristisch tegen doelman Buffon aan.

Zidane

In de 73e minuut knalde Nedved zijn ploeg naar 3-0. Daarmee stak hij de vrijwel onzichtbare Zidane, voor wie hij twee jaar geleden bij Juventus in de plaats kwam, naar de kroon. Het duel eindigde niettemin in mineur voor de Tsjech, die door een gele kaart geschorst is voor de finale. Zidane haalde met een late treffer, die voor enkele bange minuten zorgde aan Italiaanse zijde, nog een klein beetje zijn gram in het feestende Delle Alpi, dat ooit zijn domein was.