RIJSWIJK - Lleyton Hewitt heeft de derde ronde bereikt van het tennistoernooi in Hamburg, onderdeel van de Masters Series, maar opnieuw zaten de supporters van de Australische favoriet nagelbijtend op de tribune. De Fransman Arnaud Clement dwong de nummer één van de wereldranglijst woensdag tot een marathonpartij. Hewitt bleef daarin ternauwernood overeind: 6-7 6-4 7-6

Het spannende duel vergde ruim 3,5 uur. Dinsdag stond Hewitt bijna 2,5 uur op de baan tegen de Duitser Markus Hantschk, binnengekomen op een wild card. De Australiër had het in de beginfase tegen Clement ongekend zwaar. Hij kwam met 0-5 achter.

Dropvolley

Een formidabel herstel, met vijf games op rij, bracht de eerste set waarempel nog binnen bereik. In de tiebreak werkte Hewitt zes setpoints weg, kwam met 7-6 voor maar gaf de winst alsnog uit handen. Clement verdiende die zelf met een prachtige dropvolley.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Hewitt kwam met 5-0 voor, Clement haalde op tot 5-4 maar leverde vervolgens zijn service in. Ook in de beslissende set ging de strijd gelijk op, met beurtelings kansen. In de tiebreak kwam kwam de Australiër met 3-5 achter. Hij ontsnapte op het tweede matchpoint.

Sensatie

Voor de senstatie van de dag zorgde Rafael Nadal. Het pas -jarige Spaanse talent, dat zich door de kwalificaties worstelde, boekte woensdagavond laat de belangrijkste zege van zijn prille carrière. Dat ging ten koste van zijn landgenoot Carlos Moya, net als hij afkomstig van Mallorca: 7-5 6-4. Moya werd door de organisatie in de eindstrijd verwacht.

Costa

De als vijfde geplaatste Spanjaard Albert Costa, vorige maand in Monte Carlo ook verslagen door Nadal, ging er op het Hamburgse gravel uit tegen Olivier Rochus. De Belg zegevierde in drie sets: -6 6-3 7-6. De Brit Tim Henman stuurde de Fransman Sebastien Grosjean, tiende op de plaatsingslijst, naar huis in een partij met veel gezichten: 6-0 3-6 6-2.

Seles

Een voetblessure blijft Monica Seles achtervolgen. De 29-jarige topspeelster moest zich woensdag terugtrekken uit haar partij tegen de Russische Nadia Petrova in de tweede ronde van de Rome Masters. Bij een stand van 6-3 en 4-1 in haar nadeel gaf de Amerikaanse op. "Ik heb de laatste zes maanden veel hinder van mijn voet", liet Seles weten.

"Het is een blessure waarvan ook Anna Koernikova last had. Zij heeft zich laten opereren. Dat zou ik ook kunnen doen, maar dan ben ik zeker zes tot negen maanden uitgeschakeld. Op mijn leeftijd kan ik het niet hebben om er zo lang uit te zijn." Seles meldde zich eerder dit jaar al af voor de toernooien in Indian Wells, Miami en Charleston. Het is de vraag of de negenvoudige winnares van een grandslamtrofee eind deze maand kan meedoen aan het Franse Open op Roland Garros, de tweede Major van het jaar.