PEKING - Haile Gebrselassie laat de marathon op de Olympische Spelen links liggen.

De Ethiopische wereldrecordhouder heeft last van astma en is bang dat de vervuilde lucht in de Chinese stad zijn gezondheid schaadt. Hij start wel op de 10.000 meter.

"De luchtvervuiling in China is een bedreiging voor mijn gezondheid. In mijn huidige staat zou het moeilijk zijn om daar 42 kilometer te lopen'', zei Gebrselassie maandag. "Maar ik trek me niet helemaal terug uit Peking. Ik ben wel van plan de 10.000 meter te lopen.''

Gezondheid

Gebrselassies Nederlandse manager Jos Hermens bevestigde dat de afzegging puur een besluit om gezondheidsredenen is. "Hij loopt in Peking te veel risico.'' De 34-jarige Ethiopiër droomt ervan om de komende jaren op de marathon nog een keer onder de 2.03 te duiken.

"Als hij in Peking de marathon zou lopen, loopt hij zo veel schade op dat hij nooit meer op zijn oude niveau komt'', aldus Hermens.

Rogge

Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), beloofde in november dat er in Peking een waarnemingssysteem komt dat de luchtvervuiling meet.

Bij een te hoge concentratie zullen duurevenementen een paar uur of zelfs een dag uitgesteld worden.

Londen

Gebrselassie is overigens wel van plan om in 2012 bij de Olympische Spelen in Londen op de marathon te starten. Eind mei hoopt hij zich op de Fanny Blankers Koen-Games in Hengelo te kwalificeren voor de 10.000 meter in Peking.

Gebrselassie is in het bezit van twee gouden olympische medailles op de 10.000 meter en heeft in zijn loopbaan legio wereldrecords aangescherpt.