DOHA - Voor de Australische motorcoureur Casey Stoner maakt het niet veel uit hoe het zicht is. Hij racet in de zon en in de regen hard, maar zonodig ook bij kunstlicht. Hij bewees het zondagavond tijdens de primeur in Doha.

De titelverdediger begon het nieuwe MotoGP-seizoen goed op zijn Ducati. Hij won de Grote Prijs van Qatar.

De concurrentie weet ook meteen waaraan ze toe is. De voorsprong van Stoner op de nummers twee en drie, de Spaanse debutant Jorge Lorenzo (Yamaha) en diens landgenoot Dani Pedrosa (Honda), was aanzienlijk. De laatste had wel een bliksemstart. Hij stoof in de eerste ronde vanaf de achtste plaats iedereen voorbij.

Lorenzo

Lorenzo, die na twee wereldtitels bij de kwartliters overstapte naar het 'echte werk', vertrok van poleposition maar viel van de weeromstuit terug naar de vijfde plek. Hij zou later zijn grote talent echter nog genoeg tonen. Dat deed ook vijfvoudig kampioen Valentino Rossi, die op zijn Yamaha Pedrosa in de derde ronde voorbijstak.

Stoner zag de schermutselingen van enige afstand aan en wachtte geduldig op zijn kans. Die kwam al in de zesde ronde. Hij nam de kop over en liep, in het geheel niet gehinderd door zijn recente schouderblessure, steeds verder uit. Met nog zeven ronden te gaan was het gat met Lorenzo al meer dan een seconde. Het zouden er uiteindelijk ruim vijf worden.

Onbedreigd

De Australiër won dus onbedreigd op het kille Losail-circuit, waar 3600 lampen met in totaal 5,4 miljoen watt aan vermogen de racebaan (en de omgeving) verlichtten. Voor de stroomtoevoer was 500 kilometer kabel getrokken. Dezelfde hoeveelheid lux had ook 70 voetbalvelden in het donker bespeelbaar kunnen maken.

Sergio Gadea pakte zondag de eerste titel van het WK-seizoen. De Spanjaard was de snelste in de 125cc. Hij stuurde zijn Aprilia bijna een seconde eerder over de streep dan zijn landgenoot Joan Olive. De Duitser Stefan Bradl werd derde.

Van den Berg

De jonge Nederlander Hugo van den Berg kreeg de finishvlag niet te zien. Door een remfout ("een rijder voor me stopte opeens doordat zijn motor kapot ging") raakte hij na een behoorlijke start verder achterop.

In zijn agressieve ijver de achterstand goed te maken verloor hij de controle over zijn Aprilia. Van den Berg kwam nog wel weer uit de grindbak, maar ging in de elfde ronde onderuit. De eerste WK-missie eindigde derhalve voortijdig, maar zonder kleerscheuren.

Mattia Pasini, ook op een Aprilia, won in de 250cc-klasse. De Italiaanse motorcoureur hield de Spanjaard Hector Barbera en de Fin Mika Kallio achter zich. Pasini boekte zijn eerste overwinning ooit in de 250 cc, vorig jaar reed hij in de lichtste categorie.