ROTTERDAM - Sparta is zich er eindelijk van bewust dat strijdlust onmisbaar is in het gevecht tegen degradatie. Tot grote woede van trainer Foeke Booy ontbrak dat vorige week bij NAC Breda (0-3), maar zijn ploeg liet zondag op het Kasteel tegen een zwak Roda JC zien dat die overlevingsdrang er wel degelijk is: 4-1.

Booy stelde al eerder dat het met Sparta alles of niets is. Na de winterstop was het vaker slecht dan goed, met nederlagen tegen concurrenten als Heracles Almelo en stadgenoot Excelsior.

De trainer hoopt dat de zege tegen Roda JC de ommekeer betekent. Al moest Booy wel constateren dat de Limburgers op het Kasteel vooral verdedigend heel kwetsbaar waren met een opzichtig falende Pa Kah.

Roberts

De verdediger deed bijna alles verkeerd en zorgde daardoor voor grote onrust achterin. In de achttiende minuut draaide spits Darryl Roberts gemakkelijk weg bij Kah en schoot vervolgens raak. Nog geen twee minuten later mazzelde de voorstopper toen hij de bal zo maar inleverde bij Charles Dissels, die vervolgens op de paal schoot.

De ellende voor Kah was nog niet over, want kort daarna schoot hij bij het uitverdedigen tegen Spartaan Nathan Rutjes aan, waarna de bal in het doel belandde: 2-0.

Boukhari

De voorsprong van Sparta was echter niet alleen aan het falen van Kah te danken. De Kasteelploeg combineerde bij vlagen onder regie van de uitblinkende Boukhari uitstekend. Roda JC kon daar voor rust niets tegenoverstellen. Alleen spits Dieter van Tornhout zorgde door zijn werklust voor wat gevaar bij Sparta achterin.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Sparta heerste en Boukhari was betrokken bij de 3-0 en 4-0 van de jonge aanvaller Marvis Emnes. De middenvelder lijkt op tijd in topvorm om zijn ploeg de weg te wijzen naar lijfsbehoud.

Inzet

Roda JC scoorde door Yulu-Matondo nog 4-1, maar daar bleef het bij. Trainer Raymond Atteveld zag tot zijn grote ergernis dat zijn spelers de inzet die Sparta toonde, niet wilden opbrengen. In de strijd om de play-offs voor een plaats in de UEFA-beker kan Roda JC zich dit echter niet permitteren.