NIJMEGEN - NEC heeft zaterdag de degradatiezorgen van De Graafschap vergroot. De Nijmegenaren wonnen in eigen huis met 3-1, waardoor de ploeg uit Doetichem op de vijftiende plaats van de eredivisie blijft staan.

NEC - De Graafschap was een Gelders onderonsje tussen twee clubs die een seizoen vol uitersten kennen. De Nijmegenaren begonnen de competitie zwak, maar zijn de laatste weken aan een opmerkelijke opmars bezig. Van de laatste zeven competitiewedstrijden werden er liefst zes gewonnen.

Na het bekerdrama tegen FC Zwolle heeft trainer Mario Been zijn spelers eindelijk bij de les gekregen. Met als logisch resultaat dat NEC zich nauwelijks zorgen om degradatiegevaar meer hoeft te maken en zelfs stiekem hoop houdt met de mogelijkheid op Europees voetbal.

Prestatiecurve

Voor De Graafschap geeft de prestatiecurve een geheel ander beeld. Teruggekeerd op het hoogste niveau verbaasden de Doetinchemmers in de eerste helft van de competitie met aardig voetbal én pakte de ploeg veel punten.

De successen dateren echter alweer van enige tijd geleden, recent is de ploeg van trainer Jan de Jonge ver afgezakt en is het allesbehalve zeker van nog een seizoen in de eredivisie. De nederlaag bij NEC was de vijfde op rij.

Rustig

De eerste helft was het aanzien nauwelijks waard, het tempo van beide ploegen was laag en kansen waren schaars. Dat NEC toch met een voorsprong mocht gaan rusten, was te danken aan een onachtzaamheid in de verdediging van de bezoekers. Peter Wisgerhof mocht de bal na een gewonnen kopduel voor de voeten leggen van Brett Holman, die resoluut toesloeg.

Op slag van de rust had De Graafschap de eerste serieuze aanval. De Let Girts Karlsons stond na een voorzet van Lasse Schöne plots oog in oog met doelman Gabor Babos, maar de Hongaar redde met een reflex.

Tweede helft

Binnen twee minuten na de hervatting verdubbelde de thuisclub de voorsprong. Kristian Vadocz rondde een goede combinatie met Holman beheerst af, 2-0.

Het was het eerste doelpunt van de technisch vaardige Hongaarse middenvelder in de Nederlandse competitie. Door een misser van zijn landgenoot Gabor Babos, die een tegentreffer van Niklas Tarvajärvi opleverde, keerde de spanning terug.

Gelijkmaker

Lasse Schöne verzuimde de gelijkmaker te maken. NEC liet ook een aantal kansen onbenut, de wedstrijd werd er in elk geval levendiger door. Jhon van Beukering schoot over, het boogballetje van Kevin Bobson over doelman Jim van Fessem mislukte volledig.

Een kwartier voor tijd besliste Holman met zijn tweede treffer de wedstrijd alsnog in Nijmeegs voordeel.

De Australiër volleerde een voorzet van de matig spelende Jeremain Lens langs Van Fessem, 3-1. Een vierde Nijmeegse treffer werd verhinderd door de paal, na een inzet van Bobson.