ROTTERDAM - Vitesse ligt weer op koers voor Europees voetbal. Door een moeizame zege zaterdagavond op Woudestein tegen hekkensluiter Excelsior (1-2) verdrongen de Arnhemmers concurrent FC Utrecht (verlies bij Heracles Almelo) van de negende plek.

Die positie is straks nog goed om in de play-offs te strijden voor een ticket in de UEFA-beker. De winst in Rotterdam had Vitesse hard nodig na de blamage vorige week thuis tegen VVV-Venlo (1-3).

Trainer Aad de Mos moest het tegen Excelsior doen zonder blikvanger Theo Janssen. De middenvelder zou thuis zijn gebleven omdat hij geen zin had om op de bank te beginnen.

De Mos kan echter onvrede in zijn spelersgroep niet gebruiken, omdat er in het Gelredome al onrust genoeg is over de belabberde financiële positie van de club.

Strijdlust

Hoewel de negende positie op het spel stond, speelde Vitesse daar tegen Excelsior niet naar. Vooral in de eerste helft miste het elftal strijdlust tegen het povere en veelal verdedigende Excelsior.

Vitesse had weliswaar het beste van het spel, maar de opbouw ging in een veel te laag tempo.

Excelsior had dan ook weinig moeite om verdedigend overeind te blijven. Toch had Vitesse aan een goede actie voldoende om tien minuten voor de rust op voorsprong te komen door invaller Anduele Pryor.

Tweede helft

In de tweede helft kwam er wat meer leven in de wedstrijd, ook omdat Excelsior met de invallers Sebastiaan Steur en Johan Voskamp aanvallender speelde. Halverwege kwam Excelsior langszij.

Doelman Piet Velthuizen van Vitesse haalde de doorgebroken Voskamp neer in het strafschopgebied en kreeg rood. Voskamp zelf liet reserveekeeper Balazs Raboczki vanaf elf meter kansloos: 1-1.

Juan Lorca

Vitesse leek genoegen te moeten nemen met een gelijkspel en de tiende plaats in de competitie, maar in de 86e minuut zorgde de Chileense aanvaller Juan Lorca alsnog voor de zege: 1-2.