HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft zaterdagavond goede zaken gedaan door NAC Breda met 3-0 te verslaan. Treffers van Kurt Elshot, in eigen doel, en Miralem Sulejmani zorgden ervoor dat de thuisploeg voor rust al een comfortabele marge had.

Tien minuten voor tijd besliste Sulejmani het duel met zijn tweede van de avond. Voor de thuisploeg was het ook zaak weer eens te winnen. Uit de laatste vier duels haalde Heerenveen slechts twee punten.

NAC, de verrassende nummer drie op de ranglijst, kwam echter vol vertrouwen naar het Abe Lenstra-stadion in de wetenschap dat het de laatste vier uitduels als winnaar van het veld stapte.

Kansen

Heerenveen had vanaf de aftrap het initiatief en kreeg ook kansen.

Eerst was Michael Bradley dichtbij, daarna kopte Danijel Pranjic net voorlangs en Gerald Sibon zag een hard afstandschot met moeite gekeerd worden door doelman Jelle ten Rouwelaar. De lange spits had even later met het hoofd moeten scoren, maar timede verkeerd.

Sibon stond wel aan de basis van de openingstreffer. Hij kopte een corner bij de tweede paal terug, waarna Bradley het duel aanging met Elshot. De rechtsachter van NAC raakte de bal daarbij ongelukkig en passeerde zijn eigen doelman.

Sulejmani

Zes minuten later verdubbelde Sulejmani de score door een fout van NAC-spits Matthew Amoah af te straffen. Die kreeg vlak voor rust nog de kans om de marge te verkleinen, maar nadat hij keeper Brian Vandenbussche had afgeschud, schoof de aanvaller de bal in het zijnet.

Tweede helft

Roy Beerens had aan het begin van de tweede helft tot tweemaal toe een derde Friese treffer op zijn schoen. Eerst schoof hij de bal, na een prachtig hakballetje van Sulejmani, voorlangs en vervolgens stuitte hij op Ten Rouwelaar. NAC zocht wel de aanval, maar miste voorin de precisie om echt gevaarlijk te worden.

Heerenveen kwam nog wel goed weg toen Vandenbussche de bal na ruim een uur spelen bij Amoah in de voeten schoof, maar de Ghanees stuitte op Geert-Arend Roorda. Na de tweede treffer van Sulejmani, uit een steekpass van Roorda, was het duel gespeeld.