UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft zaterdag de politiebonden het groene licht gegeven zondag actie te voeren rond de wedstrijd PSV-Ajax. Dat betekent dat burgemeester Gerrit Braks van Eindhoven het duel verbiedt.

Ajax had een kort geding aangespannen om de acties en de afgelasting te voorkomen.

Rechter

De rechter oordeelde dat "de bonden in dit geval een recht hebben om te staken. Alleen in uitzonderingsgevallen mag dit grondrecht worden beperkt." De rechter heeft de belangen van de bonden zwaarder laten wegen dan die van Ajax.

De rechter noemt het "aannemelijk dat Ajax schade van enkele tonnen zal lijden" door de acties. Maar volgens de rechtbankpresident is de schade voor de club niet onoverkomelijk. "Ook niet omdat het de tweede keer is dat Ajax dit seizoen wordt getroffen door een stakingsactie", aldus de rechter in zijn motivatie.

Opzet

"Het is niet eerlijk dat Ajax opnieuw slachtoffer wordt van de acties. Eerder moest Ajax-PSV ook al worden uitgesteld", aldus de advocaat. Hij denkt dat de politiebonden met opzet wedstrijden van Ajax uitkiezen om publiciteit voor hun zaak te krijgen.

"Ajax lijdt sportieve schade omdat PSV nu precies tussen twee Europacup-wedstrijden in zit." Door het drukke programma van PSV zouden de kansen voor Ajax relatief groter zijn om te winnen.

Toeval

Maar volgens de bonden is het puur toeval dat de wedstrijd van Ajax tegen PSV gepland staat op de dag na het opnieuw vastlopen van de cao-gesprekken. "Voetbal is geen 'essentiele dienst' en daarom zou de politie wel bij voetbalduels kunnen staken en bijvoorbeeld niet tijdens de bewaking van ambassades", aldus een woordvoerder.

Ajax had naast de bonden ook de gemeente Eindhoven gedagvaard. "Als de politieacties tijdens PSV-Ajax van de rechter mogen doorgaan, dan verbiedt de gemeente de wedstrijd", aldus een woordvoerder van de gemeente tijdens het geding.

Ajax

Ajax is zeer ontevreden over de afgelasting van PSV-Ajax, zondag. De Amsterdammers voelen zich zowel sportief als financieel benadeeld. "We hadden de kans om in te lopen op PSV en zodoende de competitie weer spannend te maken'', sprak financieel directeur Jeroen Slop, nadat de rechtbank in Utrecht had geoordeeld dat de politiestakingen zondag mogen doorgaan.

Adrie Koster

Een dag eerder had Ajax-trainer Adri Koster zich ook al negatief uitgelaten over de afgelasting: "Dit is pure competitievervalsing'', zei hij.

"Het maakt namelijk een groot verschil of we zondag tegen PSV spelen of later. Ajax had de kans de achterstand op PSV terug te brengen naar drie. Nu voetballen we misschien wel tegen PSV als de competitie allang beslist is.''

Financieel gedupeerd

Ajax is ook financieel gedupeerd, want de club had in de Arena een evenement rondom de topper georganiseerd. Zo zou onder meer de wedstrijd op grote schermen worden vertoond.

"Het spreekt voor zich dat dit weer veel geld kost en dat er weer veel mensen teleurgesteld zijn'', aldus Slop.