GLENEAGLES - De internationale voetbalbond FIFA ziet geen heil in experimenten met onder meer camera's op de doellijn. De bond besloot zaterdag alle technologische experimenten rond het doel stop te zetten.

Het internationale bestuur van voetbalbonden (IFAB) was in het Schotse Gleneagles bij elkaar gekomen om het invoeren van de hulpmiddelen te bespreken. Een krappe meerderheid stemde tegen. Daardoor zal ook de 'intelligente' speelbal niet gebruikt gaan worden. In deze bal zit een microchip die een signaal afgeeft aan de scheidsrechter zodra de bal de doellijn passeert.

Teleurgesteld

"We zijn zeer teleurgesteld", aldus de voorzitter van de Engelse voetbalbond FA. Ook de directeur van Hawkeye, die het camerasysteem in het doel wilde verzorgen, reageerde verrast. "Dit kwam uit het niets. Er is een hoop geld en tijd in geïnvesteerd en nu stoppen ze het experiment ineens. Ik ben onthutst."

Oplossing

Ook erkende topscheidsrechters lieten zich eerder al positief uit overde technische hulpmiddelen rondom het doel. "Het is voor scheidsrechters een uitstekende oplossing", aldus de Deense scheidsrechter Claus Bo Larsen. "Zodra de bal over de lijn gaat, krijg je een signaal via je horloge en oortje. Dat werkt heel goed", aldus Larsen.

Extra scheidsrechters

De IFAB gaf zaterdag wel toestemming om dit jaar te gaan experimenteren met twee extra assistent-scheidsrechters, die van achter het doel de scheidsrechter helpen bij dubieuze situaties.