GANGNEUNG - Freek van der Wart heeft zaterdag tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack in het Zuid-Koreaanse Gangneung opnieuw goed gepresteerd. De 19-jarige Van der Wart bereikte de kwartfinales op de 500 meter en eindigde als vijftiende.

De debutant op de WK moest in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in de latere winnaar Apollo Ohno (Verenigde Staten) en de Japanner Terao. Van der Wart eindigde vrijdag op de 1500 meter als dertiende en staat in het tussenklassement achttiende. Daarmee is de jongeling de beste Nederlander.

Niels Kerstholt, goed voor zilver op de EK, beleefde opnieuw een teleurstellende dag. Hij werd op de 500 meter al in de eerste ronde uitgeschakeld. Een dag eerder ging de Utrechter in de series in de fout. Hij werd gediskwalificeerd voor gevaarlijk finishen.

Bij de vrouwen bereikte Liesbeth Mau-Asam de kwartfinales. Met de zestiende plek op de 500 meter steeg Mau-Asam naar de zeventiende plek in het klassement. Zondag staan de 1000 meter en de afsluitende finale over 3000 meter op het programma.