AMSTERDAM - Naast PSV-Ajax gaan ook de wedstrijden AZ - Feyenoord en VVV tegen FC Twente zondag niet door. Alleen Sparta-Roda JC wordt niet verplaatst.

De KNVB heeft AZ-Feyenoord "in eerste aanleg" vastgesteld op 12 maart, aanvang 20.00 uur. De wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Twente is verplaatst naar dinsdag 11 maart, om 19.30 uur.

Nadat minister Guusje ter Horst (PvdA) en de politievakbonden niet tot een akkoord kwamen, kondigden de bonden acties aan rond de wedstrijden.

Burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge verbiedt daarom de wedstrijd AZ-Feyenoord. Ook Burgemeester Hubert Bruls van Venlo heeft zaterdag de wedstrijd van VVV tegen FC Twente in stadion De Koel verboden.

Bruls

Bruls had voorzitter Hai Berden van VVV vrijdagmiddag al laten weten de wedstrijd te zullen verbieden als de politie actie ging voeren. Dit omdat de politie informatie had gekregen dat tachtig "hooliganeske fans" van Twente naar Venlo zouden komen, en nog eens tientallen fans van de Duitse voetbalclub Schalke 04, zei Bruls.

Deze Duitse fans beschikken bovendien niet over een kaartje, maar zouden zich willen aansluiten bij de FC Twente-fans. Dat zou extra inzet van agenten en mobiele eenheid vereisen, zei districtschef Rob Graeve van Venlo zaterdag.

PSV-Ajax

Burgemeester Gerrit Braks van Eindhoven laat het al dan niet verbieden van de wedstrijd PSV-Ajax afhangen van het kort geding dat de Amsterdamse voetbalclub tegen de politiebonden heeft aangespannen. Als Ajax de zaak verliest en de politie zondag actie mag voeren rond de wedstrijd, gaat het duel niet door.

Feyenoord

Feyenoord heeft zaterdag teleurgesteld gereageerd op de politieacties.

"Wij zijn geen partij in dit conflict, maar worden er steeds weer in meegetrokken. We vinden het zeer teleurstellend dat de politiebonden hun strijd opnieuw over de rug van de clubs en de toeschouwers uit willen vechten", aldus financieel directeur Onno Jacobs van Feyenoord. Hij is tevens belast met de wedstrijdorganisatie.

"Dit kost de clubs elke keer weer een hoop geld en verziekt het voetbalweekend voor miljoenen liefhebbers", volgens Jacobs.

KNVB

Ook de KNVB zegt "diep teleurgesteld" te zijn in de acties van de politiebonden rondom voetbalwedstrijden dit weekeinde.

"Los van het feit dat het grote publiek wederom het onderspit delft, maken wij ons zorgen over de precedentwerking die de acties kunnen hebben", aldus een woordvoerster. "Hoe lang gaat dit conflict nog duren en blijven de clubs en het voetbalpubliek de dupe?"

Mogelijk worden nog meer voetbalwedstrijden die voor zondag op het programma staan afgelast als gevolg van de politieacties. "Dit is natuurlijk heel vervelend voor het verloop van de competitie. We komen in de spannende fase terecht en de competitie loopt nu niet meer gelijk", aldus de KNVB.

Van Gaal

AZ-trainer Louis van Gaal vindt de politiebonden ongeloofwaardig.

"De vorige keer dat er gestaakt werd rond voetbalwedstrijden, werd na afloop verklaard dat de bonden het voetbal in het vervolg niet meer als doelwit zouden gebruiken.

Als je dat verklaart, moet je je daar ook aan houden. Anders vind ik het niet geloofwaardig meer", aldus Van Gaal op de website van de Alkmaarders.

Sparta - Roda JC

De wedstrijd van Sparta tegen Roda JC zondag in Rotterdam kan gewoon doorgaan ondanks de acties. "De burgemeester vond het niet nodig om deze wedstrijd te verbieden", aldus een woordvoerster.

RTL

RTL vindt het "erg jammer" dat het zondag door de acties van de bonden geen samenvatting kan brengen van alle eredivisiewedstrijden die die dag zouden worden gespeeld. "Het is de tweede keer dat dezelfde mensen worden gedupeerd", zei een woordvoerder zaterdag in een reactie.