NAGANO - Schaatser Sven Kramer heeft zaterdag bij de WK afstanden in Nagano de 10 kilometer gewonnen. Het was het tweede succes voor de 21-jarige Fries, na zijn zege van donderdag op de 5 kilometer. Eerder dit seizoen werd Kramer al wereldkampioen allround.

De Nederlandse vrouwen hebben zaterdag bij de WK afstanden in Nagano goud gewonnen op de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Paulien van Deutekom en Renate Groenewold waren de snelste in 3.02,87. Canada werd tweede, Duitsland pakte het brons.

Kramer

Kramer was superieur op de langste afstand. Hij reed 12.57,71, een baanrecord. De Italiaan Enrico Fabris werd tweede in 13.18,81. De derde medaille ging weer naar een Nederlander, Bob de Jong. Mark Ooijevaar, debutant, werd vijfde.

Kramer won vorig seizoen op de WK afstanden ook goud op de 5 en 10 kilometer. Hij voegde daar een derde zege aan toe in de ploegachtervolging. Dat onderdeel staat voor hem op de slotdag in Nagano nog op het programma. Hij komt ook nog uit op de 1500 meter.

Inhouden

Wellicht was het voor Kramer een overweging geweest zich op de 10.000 meter enigszins in te houden, met het oog op zijn nog resterende programma. Dat plan vond echter geen doorgang, omdat hij in de één na laatste rit reed. Fabris en De Jong kwamen nog na hem en zouden zich op de tijd van de Fries kunnen richten.

Kramer ging daarom voluit. Hij vernederde zijn directe tegenstander Chad Hedrick. De Amerikaan werd op ongeveer anderhalve ronde gereden.

Blij

Kramer was blij met zijn rit. "Ik denk dat het één van mijn beste tien kilometers ooit is geweest. Door de omstandigheden moest ik alles geven. Dat heb ik gedaan en eerlijk gezegd vond ik het een uitdaging. Ik heb laten zien dat ik op de tien niets heb ingeleverd, terwijl ik dit seizoen op de kortere afstanden juist voluit heb moeten gaan."

Berekenend

In de recente competities reed Kramer op de langste afstand berekenend. "Bij de allrountoernooien dwong ik af dat ik altijd in de laatste rit mocht starten. Ik had dan de volledige controle over de wedstrijd en wist precies wat ik moest doen. Dan is het niet nodig tot op het randje te gaan. Nu was dat wel nodig."

De Jong

De Jong was voor goud naar de M-Wave gegaan. "Maar na de rit van Sven wist ik meteen dat dit onmogelijk was. Nooit heb ik iemand een betere tien kilometer zien rijden. Op een hooglandbaan was dit absoluut een wereldrecord geweest. Ik kwam vandaag geen moment in mijn ritme. Het was vechten. Ik ben blij dat er tenminste nog brons is uitgekomen."