NAGANO - Schaatsster Annette Gerritsen heeft zaterdag bij de WK afstanden in Nagano op de 500 meter de bronzen medaille gewonnen. Over de twee ritten op de sprint was de Duitse Jenny Wolf de beste. Het zilver ging naar Beixing Wang uit China.

De prestatie van Gerritsen in de M-Wave was geen uitschieter. Voor de Ilpendamse bleven dit seizoen alleen Wolf en Wang buiten bereik. Eerder al bekroonde ze haar jaar met de derde plaats op de WK sprint (vierkamp).

Knokken

Toch moest ze in Japan knokken voor brons. Na de eerste race waren ook Sayuri Yoshii en Shuang Zhang sneller. "Ik had op extra concurrentie gerekend", zei ze. "Vooral van Yoshii. Die rijdt hier voor eigen publiek. Dat weet je dat er extra krachten kunnen vrijkomen."

Gerritsen echter herstelde zich in haar tweede optreden. "De foutjes die ik in eerste instantie maakte heb ik daarin weggewerkt. Vervolgens was het hopen op een iets mindere race van Zhang en Yoshii. Dat gebeurde. Ik ben hier heel blij mee."

Doorbraak

Gerritsen brak dit seizoen internationaal door. In de wereldbekerwedstrijden stond ze op de sprint bijna altijd op het podium, vooral met zilver en brons. Goud is het doel voor volgend seizoen. "Ik weet zeker dat er punten zijn waarop ik me nog moet verbeteren. Daar ga ik de komende zomer hard voor werken. De eerste plek is de volgende uitdaging."

Timmer

Marianne Timmer eindigde op de zesde plaats. Ze vierde wel eens grotere successen in Nagano, waar ze twee olympische en één wereldtitel (sprint vierkamp) won. Eigenlijk is vooral de 1000 haar specialiteit. Op die afstand kwalificeerde ze zich niet.

"Ik wist dat ik nu alleen een kans op een medaille had als alles perfect zou verlopen. Dat zat er helaas niet in." Timmer had problemen met de eerste buitenbocht. Ze had een flinke misslag en verspeelde beslissende tijd. "Ik ging er vol in maar daar heb ik het laten liggen. Dan houdt het op."