ALMELO - Heracles Almelo speelde vrijdagavond een half uur lang met tien man, toch dwong de thuisclub FC Utrecht op de knieën (2-1).

De Kroaat Srdjan Lakic bezorgde zijn ploeg de volle winst. De Twentenaren zijn al vijf wedstrijden op rij zonder nederlaag en zijn aardig op weg om zich van de gevarenzone te distantiëren.

FC Utrecht verspeelde in de strijd om de negende plaats, die recht geeft op het spelen om een plaats in het UEFA-bekertoernooi, kostbare punten.

Frivool

Met een mix van frivool voetbal en een bijna aanstekelijk enthousiasme laten de spelers van Heracles Almelo zich de laatste weken van hun beste kant zien.

Vijf wedstrijden achtereen werd er al niet meer verloren, vier keer in de competitie, één keer in het bekertoernooi.

Heerkes

De komst van trainer Gert Heerkes, de interim-opvolger van de kort voor de Kerst ontslagen Ruud Brood, heeft in het immer sfeervolle Polman-stadion tot een ware metamorfose geleid.

De nieuwe coach vaart vooral wel bij de vrijheid die hij Gonzalo Garcia-Garcia gunt. De middenvelder uit Uruguay, in het bezit van een Spaans paspoort en opgeleid bij Real Madrid, werd in de winterstop gehuurd van Heerenveen.

Daar had hij de naam om flegmatiek te zijn, in Almelo is men gelukkig met hem. Hij klikt met het spitsenduo Everton en Srdjan Lakic, die met hun acties de aandacht van de kwetsbare verdediging afleiden, en geeft de ploeg iets extra's.

Openingstreffer

Everton bracht de thuisclub net binnen het half uur aan de leiding, Garcia-Garcia stuurde hem de diepte in.

De Braziliaan ontsnapte net aan buitenspel en de clubtopscorer maakte beheerst zijn achtste treffer van het seizoen.

Daarvoor had doelman Wesley de Ruiter al de hulp van de paal gehad, bij een inzet van Lakic. Het was een verdiende voorsprong, omdat Heracles voluit het initiatief zocht.

Jacht

Na de rust ging FC Utrecht op jacht naar de gelijkmaker. Leroy George liet een open kans onbenut en schoot de bal hard over het doel van Martin Pieckenhagen.

De tweede gele kaart, die scheidsrechter Jan Wegereef trok voor Emmanuel Boakye, gaf de bezoekers een half uur een numeriek overwicht op het kunstgrasveld.

Gelijkmaker

Tim Cornelisse zorgde met een fraai afstandsschot halverwege de tweede helft voor de gelijkmaker (1-1).

Pieckenhagen belette even later de doorgebroken Cedric van der Gun het scoren. De 2-1 viel nog dezelfde minuut wel aan de andere kant, waar Lakic voor het winnende Twentse doelpunt zorgde.Lakic.