VALENCIA - Rutger Smith is er tijdens de wereldkampioenschappen indoor niet in geslaagd een medaille mee naar huis te nemen. De 26-jarige atleet uit Leek bleef vrijdagavond in Valencia in de finale van het kogelstoten op de vijfde plaats steken.

Zijn beste poging leverde een afstand van 20,78 meter op.

Het goud ging naar de Amerikaan Christian Cantwell, die 21,77 meter noteerde. Hij onttroonde zijn landgenoot Reese Hoffa, die tot 21,20 kwam en daarvoor zilver ontving.

Het brons was voor de Pool Tomasz Majewski, die de kogel vijftien centimeter verder stootte dan Smith.

Vertrouwen

Smith was vol vertrouwen naar de Spaanse stad afgereisd. Bij zijn enige indoorwedstrijd in de aanloop naar Valencia - de Nederlandse kampioenschappen indoor half februari - tekende de Groninger voor een nationaal record met 20,89 meter. De kwalificatie vrijdagmorgen verliep echter moeizaam.

Pas in zijn derde en laatste poging ging hij in Valencia over de vereiste afstand van 20,20 meter. Smith noteerde 20,30 meter en was daarmee van alle spanning verlost.

Niet naar wens

De finale verliep echter niet helemaal naar wens. Na twee goede pogingen stokte het ritme van de Nederlander. Smith leverde vervolgens vier ongeldige pogingen af.

"Fysiek en gevoelsmatig was ik een stuk beter dan in de kwalificatie, maar ik weet eigenlijk nog niet wat ik hiermee moet'', keek Smith na afloop naar zijn klassering. "Ik heb in het indoorseizoen nooit twee keer zo ver gestoten.''

Klasse apart

Cantwell was vrijdag een klasse apart, maar Smith dacht een kans te maken op zilver of brons.

"Er had meer in gezeten. Het is vrij netjes wat ik hier laat zien, na slechts een wedstrijd op weg naar dit toernooi. Ik miste gewoon wat wedstrijdritme. De voorbereiding was door blessures en ziekte ook niet ideaal.''

Amerikanen

De Amerikanen namen snel de eerste twee posities in. Smith werd in de derde ronde gepasseerd door de Pool Majewski en in de slotronde nog door de Wit-Rus Andrei Michnevitsj.

"Ik stapte bij de zesde en laatste poging in de ring om tweede te worden. Dan maakt vierde of vijfde uiteindelijk niet veel uit. Ik doe ook in dit topveld mee om de medailles en dit houdt me gretig voor de Olympische Spelen in Peking.''

Robert Lathouwers

In zijn vijfde wedstrijd op de 800 meter ooit heeft Robert Lathouwers zich vrijdagavond tijdens de WK indoor ogenschijnlijk eenvoudig geplaatst voor de halve finales op de 800 meter.

De debutant op een internationaal titeltoernooi bij de senioren versloeg in zijn serie erkende specialisten als de Amerikaanse indoorkampioen Khadevis Robinson en de Marokkaan Amine Laalou (zesde op de laatste WK outdoor).

Plaatsing

Lathouwers, die deze winter naar de 800 meter overstapte, won de race in 1.49,32. De eerste plaats betekende automatische plaatsing voor de halve eindstrijd op zaterdag.

"Een droom komt uit. Ik heb dit jaren geprobeerd op de 400 meter en dat is me nooit gelukt. Nu sta ik in de halve finale van een WK op de 800 meter. Het was een eitje. Het strijdplan van de anderen was kennelijk een stuk slechter dan dat van mij'', zei hij na zijn sterke eindsprint.