ALKMAAR - Voetbalclub AZ is in acuut gevaar omdat de club zijn licentie dreigt te verliezen. Voorzitter Dirk Scheringa van de Alkmaare eredivisieclub weigert garant te staan voor een exploitatietekort van 6,5 miljoen euro per seizoen.

Alleen een ingrijpende bezuiniging kan AZ nog redden. Onderdeel van een woensdag gepresenteerd saneringsvoorstel is 30 procent salarisvermindering voor de spelers en een overbruggingsgkrediet van de gemeente Alkmaar.

Spelers

De spelers van AZ zijn dinsdagavond op de hoogte gebracht van de bezuinigingsplannen. Zij hebben een week de tijd gekregen om na te denken over het forse loonoffer. Als AZ niet voor 6 juni een sluitende begroting kan indienen, zal de KNVB de voorlopige licentie voor het volgende voetbalseizoen intrekken.

De penibele financiële situatie bij de huidige nummer tien van de competitie is volgens AZ-woordvoerder Willem Zeijlmans voornamelijk ontstaan door het uitstel van de bouw van het nieuwe stadion. "AZ had erop gerekend vanaf volgend seizoen te kunnen spelen in een gloednieuw onderkomen, maar dat wordt als gevolg van tal van tijdrovende bezwaarprocedures die de afgelopen jaren zijn gevoerd pas over twee seizoenen."

Exploitatietekort

Een en ander betekent een exploitatietekort van 6,5 miljoen euro voor de komende seizoenen. Miljonair Scheringa wil dat niet meer voor zijn rekening nemen. Pas als alle bezuinigingsmaatregelen die hij heeft voorgesteld worden aangenomen, wil hij weer garant staan.

De saneringsplannen omvatten niet alleen een loonoffer en een gemeentekrediet. De sponsors is gevraagd de bijdrage te verhogen met 500.000 euro. Voorts moet de begroting van AZ, nu 13,5 miljoen euro, worden teruggeschroefd naar een 'bestaansminimum', waaruit luxe uitgaven als verre trainingskampen en dure clubkostuums zijn geschrapt.

Loonoffer

"Alle geledingen zijn gevraagd om een bijdrage", zegt Zeijlmans. "Voor het eerst doen we nu ook een beroep op de gemeente. En waarom niet, andere clubs in Nederland doen hetzelfde." Het gevraagde loonoffer van de spelers bedraagt volgens de woordvoerder ongeveer 10 procent van de huidige begroting, oftewel 1,35 miljoen euro.

Het nieuwe stadion is onderdeel van een ambitieus meerjarenplan dat AZ midden jaren negentig onder aanvoering van Scheringa presenteerde. In een nieuw stadion, van alle zakelijke gemakken voorzien, zou AZ volgens de voorzitter een gezonde en zekere subtopper in de eredivisie worden.