AIGLE - Twee dagen voor de start van Parijs-Nice heeft voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielrenunie (UCI) nogmaals dreigende taal gesproken naar de wielerteams.

Indien profformaties deelnemen aan de Franse etappekoers zullen ze uit de UCI worden gewerkt, zo vertelde de UCI-preses aan het persbureau Reuters.

De internationale wielerfederatie is in een conflict met de Franse organisator ASO verzeild geraakt. ASO wil de koers niet op de internationale kalender plaatsen, waarna de UCI de teams verbood te starten in Parijs.

"Indien de teams zich toch achter de ASO scharen, dan hebben ze ook besloten zich buiten de UCI te plaatsen", sprak McQuaid. "We zullen ze dan buiten de UCI werken." McQuaid wil ook maatregelen nemen tegen Jean Pitallier, de baas van de Franse wielerbond FFC. "Pitallier werkt mee aan de totstandkoming van een wedstrijd buiten de regels van de UCI en moet daarom voor een disciplinaire commissie verschijnen.

De FFC heeft haar loyaliteit ten opzichte van de UCI en alle leden van de wielerfamilie verbroken", aldus McQuaid.

Handreiking

De UCI heeft verder Eric Boyer, voorzitter van de belangenvereniging van profwielerteams AIGCP, gevraagd terug te treden uit de ProTour-raad. Ook tegen Boyer wordt een disciplinaire procedure in gang gezet omdat hij volgens de UCI leden van de AIGCP heeft aangezet de regels te overtreden door de ploegen te vragen gewoon deel te nemen aan Parijs-Nice, hoewel de westrijd geen deel uitmaakt van de UCI-kalender.

Het sporttribunaal CAS geeft mogelijk later op de dag de ploegen een handreiking hoe te handelen in het conflict. ASO heeft al aangekondigd een eventueel bindende uitspraak van het sporttribunaal naast zich neer te leggen.