RIJSWIJK - Ajax wil zondagmiddag de titelstrijd weer nieuw leven inblazen. Bij een overwinning in Eindhoven op PSV verkleinen de Amsterdammers het verschil met de koploper in de eredivisie tot drie punten. Een spannende ontknoping als in het afgelopen seizoen ligt dan op de loer.

Ajax begon vorig jaar in het Philips-stadion ook aan een eindsprint die de club bijna de dertigste landstitel opleverde. PSV raakte na de zware nederlaag (1-5) zo in paniek dat het een voorsprong van twaalf punten verspeelde.

De formatie uit Eindhoven prolongeerde de titel uiteindelijk op basis van een beter doelsaldo. Ajax kwam slechts een treffer te kort.

Solide defensie

PSV begint het duel in de wetenschap dat het kan vertrouwen op een solide defensie. De landskampioen verbaasde donderdagavond met een uitzege op Tottenham Hotspur (0-1). De Brabanders gaven slechts een kans weg. Jefferson Farfan maakte het enige doelpunt.

Twee uur voor de topper tussen PSV en Ajax geven AZ en Feyenoord in Alkmaar het startsein voor 'Super Sunday'. Beide clubs kampen na de winterstop met grote problemen. AZ gaat voor eigen publiek op jacht naar de eerste zege in tien duels. Feyenoord sprokkelde dit kalenderjaar in tien competitieduels slechts twaalf punten bij elkaar.

Heerenveen

NAC is in 2008 de succesvolste club van de eredivisie. De nummer drie van de ranglijst gaat zaterdag op bezoek bij Heerenveen, dat al vier duels vergeefs op een zege wacht. NAC verloor slechts een van de twaalf wedstrijden dit jaar. Ajax was in Breda net iets te sterk: 2-3.

Maar liefst zes clubs zijn verwikkeld in een hevig gevecht tegen degradatie. Het verschil tussen hekkensluiter Excelsior en nummer dertien Heracles bedraagt slechts vier punten. Sparta en Willem II hebben slechts een punt meer dan de nummer laatst uit Rotterdam.

Excelsior

De Graafschap en VVV koesteren een marge van drie punten. Excelsior ontvangt zaterdag Vitesse, dat al 281 minuten niet meer heeft gescoord. Willem II treedt tegelijkertijd op als gastheer van FC Groningen en De Graafschap moet op bezoek bij NEC.

Sparta (thuis tegen Roda JC) en VVV (thuis tegen FC Twente) komen zondag in actie. De 28e speelronde begint vrijdagavond met een duel tussen Heracles en FC Utrecht.