MILAAN - Clarence Seedorf kan op 28 mei historie schrijven. De 27-jarige Nederlander heeft op Old Trafford de kans voor de derde keer in zijn loopbaan de belangrijkste Europa Cup te winnen, die met de "lange oren", en telkens in dienst van een andere club.

Voor het eerst kon de international in 1995 de begeerde beker zoenen, toen als Ajacied. Dank zij een doelpunt van Kluivert versloeg Ajax AC Milan in Wenen met 1-0. Drie jaar later was het opnieuw zover.

Real

Seedorf tilde de bokaal in de Amsterdamse Arena voor de tweede maal omhoog, gehuld in het wit van Real Madrid. De Spaanse Europcuplegende won van Juventus, met zijn vriend Edgar Davids in de gelederen, met opnieuw 1-0, door een gelukkig doelpunt van de Serviër Mijatovic.

Het jaar erna verhuisde Seedorf opnieuw naar Italië, na een eerder verblijf bij Sampdoria. En precies op tijd verkaste hij opnieuw. De al zeer jong zeer ervaren middenvelder verruilde Internazionale vorig seizoen voor AC Milan, in een deal waarbij ook Coco was betrokken.

Champions League

Dinsdagavond 13 mei 2003 hielp de net van een knieblessure herstelde spelbepaler Milan naar de eindstrijd van de Champions League, uitgerekend ten koste van Inter. Hij gaf het pasje waaruit Sjevtsjenko in de uitwedstrijd in San Siro de belangrijke 0-1 maakte. De late 1-1 van Martins deed er daarna niet meer toe.

In het stadion van Manchester United kan Seedorf later deze maand de unieke hattrick voltooien. Tegen opnieuw Davids met Juve of tegen een andere oude bekende, Real Madrid.

Spelers die de Europa Cup I met twee verschillende clubs wonnen zijn behalve Seedorf:

Miodrag Belodedici (Roe) Steaua Boekarest 1986, Rode Ster Belgrado '91
Ronald Koeman (Ned) PSV '88, Barcelona '92
Dejan Savicevic (Joe) Rode Ster '91, AC Milan '94
Marcel Desailly (Fra) Olympique Marseille '93, AC Milan '94
Frank Rijkaard (Ned) AC Milan '89 en '90, Ajax '95
Vladimir Jugovic (Joe) Rode Ster '91, Juventus '96
Didier Deschamps (Fra) Olympique Marseille '93, Juventus '96
Christian Panucci (Ita) AC Milan '94, Real Madrid '98.