NAGANO - Schaatsster Paulien van Deutekom heeft bij de WK afstanden in Nagano vrijdag opnieuw zilver gewonnen. Op de 3 km werd de wereldkampioene allround uit Gouda tweede achter de Canadese Kristina Groves.

Op het zware ijs van de M-Wave was het verschil tussen Groves en Van Deutekom minimaal, 4.05,03 tegen 4.05,49. Renate Groenewold bleef lang in het spoor van de Canadese, maar ging in de slotronden kapot. Ze werd zevende. Ireen Wüst had zich terugetrokken.

Van Deutekom had eerder al zilver gewonnen op de 1500 meter. Ze start in Nagano ook nog op de 1000 en 5000 meter en de ploegachtervolging. Diane Valkenburg, die enkele uren voor de ritten te horen kreeg dat ze in plaats van Wüst kon starten, eindigde op de 3000 meter als achtste.

Minder mooi

Van Deutekom genoot vrijdag iets minder van haar zilveren medaille op de 3 km dan een dag eerder van die op de 1500 meter. "Deze is iets minder mooi. Het verschil met de winnende tijd was heel klein. Voor hetzelfde geld was het vandaag goud geweest."

Over haar race was ze desondanks tevreden. "Ik heb goed gereden. Wat dat betreft hoef ik mezelf niet te verwijten dat ik de eerste plek heb laten liggen. Het ging goed en hoewel het een zwaar seizoen is geweest heb ik nog kracht over."

Allround

Van Deutekom heeft in Nagano nog drie wedstrijden te gaan, de 1000 meter, de 5 km en de ploegachtervolging. Naast haar twee medailles in Nagano werd ze dit seizoen ook al wereldkampioene allround.