DEN HAAG - De Tweede Kamer organiseert op initiatief van de ChristenUnie nog een hoorzitting over de Olympische Spelen en de mensenrechten in China.

Na een eerdere bijeenkomst wil de Kamer nu vooral van mensen die regelmatig contacten hebben met China horen op welke manier de mensenrechten daar het best beïnvloed kunnen worden.

Joël Voordewind (ChristenUnie) zei donderdag dat de Kamer uitnodigingen wil sturen naar het bedrijfsleven, sporters, diplomaten, politici en de Chinese ambassadeur in Nederland.

Voordewind haalde onlangs de internationale media, omdat hij de regering opriep de openingsceremonie van de spelen te boycotten.

Bedrijfsleven

Uit het bedrijfsleven wil de Kamer onder meer ervaringen en tips horen van Philips, Heineken en werkgeversorganisatie VNO/NCW.

Verder hoort de Kamer graag kritische sporters zoals zwemmer Pieter van den Hoogenband en zwemcoach Jacco Verhaeren, maar ook Hein Verbruggen van het IOC. Het IOC neemt openlijk geen kritiek standpunt in, maar stelt dat er achter de schermen veel gebeurt.

Daarnaast staan de Chinees-Nederlandse Vereniging, Amnesty, de voormalig-gouverneur van Hongkong Chris Patten, de vice-voorzitter van het europarlement Edward McMillan-Scott en de zanger van Blof op de lijst.

Blof maakte vorige maand na een bezoek aan Tibet bekend niet te willen optreden in het Holland House.