KERKRADE - Roda JC blijft in de race om Europees voetbal, FC Groningen is in de eredivisie weer wat dichter bij de degradatiezone gekomen. Dat was de conclusie dinsdagavond na de onderlinge competitiewedstrijd in Kerkrade. Roda won met 5-1. De Limburgse goals kwamen van Sergio (2), Christiano (2) en Anastasiou, Ikedia scoorde tegen.

De ploeg kwam daardoor in punten gelijk (46) met RKC Waalwijk, op de vierde plaats. Groningen heeft nu evenveel punten als FC Zwolle, dat op de zestiende plaats staat. Die klassering verplicht aan het eind van het seizoen het spelen van nacompetitie. Groningen beschikt wel over een beter doelsaldo.

Beste van de rest

Roda JC is na weken van afwezigheid terug als de beste van de rest. Na deze ruime overwinning staan de Limburgers weer doodleuk op de vierde plaats. Voor de bezoekers uit Groningen echter is lijfsbehoud nog geen zekerheid.

Indien Roda JC zich eind deze maand plaatst voor het UEFA-bekertoernooi, verdient Sergio een vette bonus. Hij was vrijdag tegen RBC (1-0) al de matchwinnaar. Dinsdag maakte de kleine Braziliaan de twee belangrijkste doelpunten, landgenoot Cristiano volgde in de tweede helft dat voorbeeld en de Griek Anastasiou maakte er één. De tegentreffer van Ikedia deed de thuisclub geen pijn.

Populariteit

Roda JC slaagde erin de goodwill van de eigen aanhang terug te verdienen. De selectie reist volgende week de provincie Limburg door: handen schudden, handtekeningen uitdelen, gasttrainingen verzorgen. De populariteit van de voetbalprofs uit Kerkrade is niet vanzelfsprekend, vrijdag nog volgde na het rustsignaal een striemend fluitconcert vanaf de tribunes.

Trainer Vloet sprak daar na afloop schande van, de spelers waren al even verbaasd en bewogen na de hervatting verkrampter dan ooit. Dinsdag volgde een massale smeekbede om de eigen favorieten in voor- en tegenspoed te blijven steunen. "We gaan Europa in", klonk het nu.

Opgestroopte mouwen

Roda JC speelde eindelijk in de beleving dat er binnenkort een prijs klaar ligt. Qua spelersmateriaal is de Limburgse ploeg bovenmodaal en mits de instelling juist is, hoeft Roda JC voor weinig tegenstanders te vrezen. Tot frustratie van Vloet lopen de technische kwaliteiten niet altijd parallel met opgestroopte mouwen. In de resterende drie wedstrijden (FC Utrecht en Feyenoord uit, RKC thuis) hangt veel af van de werklust van onder anderen Vicelich en Van Dijk.

FC Groningen leed na de 2-1 in Heerenveen de tweede nederlaag in vijf dagen. Daarmee kwam een einde aan een goede serie, met vooral weinig tegendoelpunten, maar ook dat bleek in Kerkrade niet langer het geval. Aanvallend is het bij de noorderlingen armoe troef. Waar Roda JC de opgaande lijn weer te pakken heeft, moet FC Groningen nog het ergste vrezen.