HAMBURG - Mark Philippoussis heeft dinsdag in de eerste ronde van het tennistoernooi van Hamburg Raemon Sluiter uitgeschakeld. De Australiër had twee sets nodig: 6-4 7-5. De Nederlander creëerde in beide sets via breaks een voorsprong, maar verspeelde die steeds.

Sluiter was de enige Nederlandse deelnemer, aangezien Sjeng Schalken zich bij de organisatie van het toernooi uit de Masters-Series had afgemeld. De Limburger heeft last van een oude voetblessure en wil zich met het oog op het Frans Open (vanaf 26 mei) sparen.

Eerste keer

Sluiter speelde dinsdag pas voor de tweede keer in zijn loopbaan tegen Philippoussis. De Australiër zegevierde ook in de eerste confrontatie, toen op eigen bodem. In 2000 won Philippoussis in de Rod Laver Arena in Melbourne in de tweede ronde van de Australian Open met 6-1 2-6 7-6 6-1 van de toenmalige qualifier uit Rotterdam.

Bij het vrouwentoernooi in Rome staat Serena Williams al in de derde ronde. De Amerikaanse aanvoerster van de plaatsingslijst moest daarvoor tegen de Tsjechische Koukalova wel terugkomen van een vroege break in de openingsset. Williams, die in de eerste ronde een bye had, stelde vlot orde op zaken en was na 63 minuten klaar: 6-4 6-3.

Alleen maar beter

Het was haar eerste partij op Europees gravel dit seizoen. Vorig jaar won Serena het toernooi in Rome, waarna ze enkele weken later ook Rolland Garros op haar naam schreef, na een finale tegen zus Venus. Dit seizoen speelt Serena slechts één graveltoernooi voorafgaand aan het Frans Open. Tevreden met haar vorm was ze dinsdag nog niet. "Ik maakte veel fouten. Ik kan me troosten met de wetenschap dat het pas mijn eerste partij was; het kan alleen maar beter worden."