LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité houdt vast aan het algemene standpunt dat de Olympische Spelen in Peking een positieve impact op de gemeenschap in China zullen hebben.

Het IOC laat dit weten in een reactie op de oproep van Pieter van den Hoogenband aan voorzitter Jacques Rogge om namens de sporters stelling te nemen in de kwestie rond de mensenrechten.

Het IOC respecteert de mening van sporters over de situatie, maar verder wil de mondiale organisatie niet gaan.

Een woordvoerster van het IOC verwacht ook niet dat Rogge contact op zal nemen met Van den Hoogenband. "Dat ligt niet in de planning", aldus de zegsvrouw.

Standpunt

De drievoudig olympisch kampioen riep Rogge op een standpunt in te nemen zodat de atleten zich straks in Peking volledig op het leveren van een topprestatie kunnen concentreren.

Volgens de Brabander is Rogge als hoogste baas van de internationale sportwereld de aangewezen persoon zich ten overstaan van de gehele wereld namens alle olympische atleten ter wereld publiekelijk uit te spreken voor verbetering van de situatie van de mensenrechten in China.

Sporters zouden dan steeds naar de stelling van het IOC kunnen verwijzen als het onderwerp aan bod komt.

Schaduw

De kwestie dreigt steeds meer een schaduw te werpen over de Spelen. De coach van Van den Hoogenband, Jacco Verhaeren, sprak zich onlangs ook duidelijk uit over de rol van het IOC in de situatie rond de mensenrechten in het Aziatische land.

Van den Hoogenband heeft met zijn oproep wel de nodige reacties losgemaakt. Er kwamen woensdag ook vanuit het buitenland vele verzoeken binnen voor interviews, maar Van den Hoogenband wil zich vanaf nu richten op de Europese kampioenschappen in Eindhoven.

Steun

Hij kreeg donderdag wel steun van een aantal Belgische sporters. Zij vinden ook dat hun landgenoot Rogge zich moet uitspreken over de mensenrechten.

"Voor de atleten zou het een goede zaak zijn mocht Rogge met een statement komen. Ik ben er zeker van dat het China dat voor de Spelen gereserveerd is, helemaal anders is dan het China dat we niet te zien krijgen", aldus zeiler Sébastien Godefroid.

Godefroid vormt samen met de geboren Nederlandse Carolijn Brouwer een zeilduo.