NAGANO - Tien jaar heeft het baanrecord op de 5 kilometer van de M-Wave van Nagano toebehoord aan Gianni Romme. Bij de WK afstanden werd het donderdag door Sven Kramer uit de boeken gereden, de 6.22,20 ging naar 6.17,24. Goed voor goud, uiteraard.

Volgens Romme moest men dat zo echter niet zien. Voor elk jaar dat het record staat moet er een seconde van worden afgehaald, zo hield de ongenaakbare stayer van weleer de jonge Fries voor. Kramer had 6.12 moeten rijden. Vond Romme.

Hij roept wel meer, lachte Kramer de opmerkingen van zijn grote voorganger weg. Kramer regeert nu op de lange afstanden. Hij won voor de tweede opeenvolgende keer de 5000 meter op de WK afstanden. Waarschijnlijk wint hij straks ook de 10 km. Op beide afstanden is hij wereldrecordhouder.

Olympisch goud

Kramer is 21 jaar en heeft eigenlijk alles al gewonnen. Op olympisch goud na. In Turijn 2006 'verloor' hij op de 5000 meter nog net van Chad Hedrick. Voor het zilver was hij eigenlijk niet naar Italië gekomen. Verder was het zo ongeveer de laatste nederlaag die Kramer leed.

Kramer regeert ook de allroundtoernooien, meer dan Romme dat ooit deed. Maar Romme is de man van de Olympische Spelen van Nagano, 1998. Goud op de 5 en de 10 km. "Ik blijf hier ongeslagen", riep hij, nadat Anni Friesinger voorafgaande aan Kramers afstand de 1500 meter had gewonnen. Romme is tegenwoordig trainer van Friesinger.

Juiste moment

Kramer en Friesinger waren de kampioenen van de eerste dag in Nagano. Dat was nauwelijks een verrassing. "Pieken op het juiste moment", noemde Romme de eigenschap van beide toppers. "Met Anni hebben we een duidelijke route uitgestippeld. Niet alles rijden, niet je lichaam slopen. Kramer heeft ook wel eens wat overgeslagen. Als het moet staat hij er."

Kramer was blij met zijn titel, de zoveelste, in de sfeerloze omgeving van de M-Wave. De hal bleef nagenoeg leeg, hordes Japanse cameramensen daargelaten. "Ik heb dat van me afgezet", zei hij. "Uiteindelijk gaat het hier om de wereldtitels. Maar het is leuker voor een volle zaal te winnen."

Niet klaar

Op ontspannen wijze had Kramer toegeleefd naar de wedstrijd. "Dat wil echter niet zeggen dat ik er niet voor honderd procent op was gericht hier te winnen. Na de WK allround wil ik ook hier winnen en met deze titel ben ik hartstikke blij. Winnen went nooit, zeg ik altijd maar. Wat mij betreft ben ik hier ook nog niet klaar."