AMSTERDAM - De nieuwe verdeling van de mediarechten is de oorzaak van een dreigend conflict tussen PSV, Ajax, Feyenoord en de overige vijftien clubs uit de eredivisie betaald voetbal. Bestuursleden van verenigingen begrijpen niet waarom zij volgend jaar in tegenstelling tot de drie grootste clubs minder aan televisiegelden moeten ontvangen.

De besprekingen over een nieuw televisiecontract leiden tot een nog grotere kloof tussen de drie topclubs en de overige vijftien verenigingen. Bestuursleden van teams uit de eredivisie voetbal treffen elkaar maandag tijdens een vergadering van de Eredivisie NV (ENV), het samenwerkingsverband dat in maart 1997 in het leven is geroepen om onder meer de rechten van clubs uit het betaald voetbal gezamenlijk te vermarkten.

Druk

Opnieuw zal de vraag worden gesteld waar de ENV nog voor staat. Het samenwerkingsverband staat eigenlijk al sinds de oprichting onder druk door het verschil van inzicht tussen de drie traditionele topclubs en de resterende eredivisieclubs. De kloof tussen de drie en de overige vijftien wordt vergroot door een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Deze verbiedt collectieve verkoop van de rechten voor rechtstreeks uitgezonden wedstrijden. Daardoor moet het bestaande contract anders worden ingevuld.

Clubs

Met pijn en moeite bereikten de clubs uit de eredivisie twee jaar geleden een akkoord over de mediarechten. KPN betaalde in het driejarig contract voor de samenvattingen, Canal+ voor de liverechten. Volgens een verdeelsleutel ontvingen de clubs jaarlijks ongeveer 47 miljoen euro. PSV, Ajax en Feyenoord streken jaarlijks elk circa 5 miljoen euro op. Op basis van prestaties uit het heden en verleden verdeelden de overige clubs de rest van het geld.

ENV

Een beetje tegen beter weten in vecht de ENV de beslissing van de NMa nog juridisch aan. Bij de clubs twijfelt er echter niemand meer aan dan dat het bestaande mediacontract volgend jaar anders wordt ingevuld. De bijdragen van KPN, die nagenoeg gelijk liepen met die van Canal+, blijven hetzelfde. Canal+ is echter door de NMa gedwongen om afzonderlijke contracten met de achttien clubs uit het betaalde voetbal af te sluiten.

Navraag bij de verantwoordelijken van de drie grote clubs leert dat voor hen weinig verandert. Andere verenigingen hebben echter voor volgend seizoen een beduidend lagere aanbieding gekregen. Het verschil loopt in veel gevallen op tot meer dan 200.000 euro per jaar. Deze tegenvaller komt voor veel noodlijdende clubs hoogst ongelegen.

Ongenoegen

Voorzitters van clubs bekijken voorafgaand aan de vergadering van maandag hoe ze hun grote ongenoegen kenbaar gaan maken. Ze hadden op een actievere rol van de ENV en diens voorzitter Hans Herremans gerekend. Dinsdag werd overigens bekend dat het op 1 juli aflopende contract met de bij veel clubvoorzitters niet geliefde preses van de ENV niet wordt verlengd.

Van Raaij

Ontevreden bestuursleden kunnen op weinig steun van hun collega's van de drie topclubs rekenen. "Ik weet niet precies wat de rest krijgt", aldus voorzitter Harry van Raaij van PSV. "Maar volgens mij is het allemaal het resultaat van de huidige markt. De rechten voor livewedstrijden mogen niet meer collectief worden verhandeld. Ik begrijp wel dat de drie grote clubs in tegenstelling tot misschien de rest niet veel minder krijgen. Hoeveel zijn de mediarechten van de eredivisie waard als PSV, Ajax en Feyenoord niet meer meedoen. Een stuk minder lijkt me zo."