PARIJS - De baas van de Franse wielerbond FFC heeft geschokt gereageerd op de suggestie van Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, dat renners die zondag van start gaan in Parijs-Nice een schorsing boven het hoofd hangt. Jean Pitallier noemde het plan "dramatisch".

"Het is onacceptabel dat renners op deze manier worden gegijzeld", verklaarde Pitallier tegenover het Franse persbureau AFP.

De koers is door de UCI, wegens een conflict met organisator ASO, tot illegaal bestempeld. De ASO heeft gezegd de koers nu te organiseren onder de regels van de FFC en de Franse wetgeving.

Slachtoffers

"Ik heb de ministeriële instructies gevolgd en respecteer alleen maar de wet. Wij, de Franse bond en de renners, zijn de slachtoffers van een niet te tolereren situatie."

"Als er daadwerkelijk sprake is van schorsingen, zullen wij die tot het hoogste niveau aanvechten. Dan kloppen we zelfs aan bij president Sarkozy."

CAS

De IPCT, het bedrijf dat de belangen van de ProTourteams behartigt, bevestigde woensdag het internationaal sporttribunaal CAS te hebben gevraagd in het conflict te bemiddelen.

Volgens de Belgische tv-zender VRT zou daarnaast voorzitter Patrick Lefevere de UCI hebben verzocht af te zien van de eis dat alle ProTourteams in de Ronde van Frankrijk moeten starten.

Astana

De weigering van ASO een plaats in te ruimen voor de ploeg Astana in de Tour vormde de directe aanleiding voor de problemen rond Parijs-Nice.

De ASO zou dan in ruil haar wedstrijden op de UCI-kalender plaatsen. McQuaid reageerde inmiddels. "Als de ploegen zelf van hun recht op Tourdeelname willen afzien, moeten ze dat duidelijk aan de UCI laten weten", liet McQuaid aan de VRT weten.