DOHA - Turner Yuri van Gelder heeft woensdag bij wereldbekerwedstrijden in Doha op overtuigende wijze het onderdeel ringen gewonnen.

De specialist uit Waalwijk deed dat met zijn beste jurybeoordeling ooit. Van Gelder kwam uit op een score van 16,650 en bleef daarmee zijn naaste belager Herodotos Georgalas ruim voor.

De oefening van de Cyprioot werd gewaardeerd met een score van 16,250. De Rus Aleksandr Balandin werd derde met 16,120.

Wereldbekerzege

Het was de achttiende wereldbekerzege voor Van Gelder, die vorig jaar bij de wereldkampioenschappen plaatsing voor de Olympische Spelen misliep.

Daarvoor had Van Gelder goud moeten winnen, het werd zilver in Stuttgart. Zijn score toen, 16,625, was op dat moment zijn hoogste ooit.

Wildcard

Na het WK won hij wereldbekerwedstrijden in Stuttgart en Glasgow. Van Gelder maakt nog een minieme kans op een wildcard voor de Spelen en kan baat hebben bij goede prestaties in grote wedstrijden.

Lekker gevoel

"Het voelt natuurlijk lekker om in je eerste wedstrijd meteen een persoonlijk record neer te zetten", reageerde Van Gelder vanuit Doha.

"Het is precies dezelfde oefening als bij het WK in Stuttgart, alleen ging-ie dit keer voor mijn gevoel nog net wat stabieler. De landing stond in ieder geval als een huis."

Richtpunt

Richtpunt voor Van Gelder is de Europese titelstrijd, begin mei in Lausanne. Tot die tijd komt hij zeker in actie tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden in Nederland en bij wereldbekerwedstrijden in Cottbus en Maribor.

"Ik probeer zo veel mogelijk te doen. Punten verdienen voor de wereldranglijst en me bewijzen voor die ene wildcard."

Jeffrey Wammes komt donderdag in actie in de finale op rek.