NIEUWEGEIN - Zwaargewicht Grim Vuijsters is door bondscoach Maarten Arens geselecteerd voor de Europese kampioenschappen judo in de klasse +100 kg.

De Tilburger kreeg de voorkeur boven Dennis van der Geest, die reserve is.

Keuze

"De keuze voor het EK is op Vuijsters gevallen op basis van zijn prestaties van afgelopen maand", zei Arens woensdag.

Beide judoka's staan bij de eerste negen op de geschoonde olympische ranking, een klassering die volgens de internationale eisen recht geeft op deelname aan de Spelen in Peking.

Olympische Spelen

Arens: "Tevens is een voordracht gedaan aan de Nationale Topsport Commissie (NTC) omtrent de selectie voor de Olympische Spelen. De NTC heeft bedenktijd nodig om tot een beslissing te komen."

Elmont

Voormalig wereldkampioen Guillaume Elmont (-81 kg) maakt tijdens de EK in Portugal zijn rentree op de tatami. De judoka liep begin januari een scheurtje in de binnenband van zijn knie op.

Elmont dient nog vormbehoud te tonen volgens de richtlijnen tussen NOCNSF en de Judo Bond Nederland. Bij de EK is een plaats bij de eerste zeven voldoende voor een olympisch startbewijs.

Selectie

Arens selecteerde verder Ruben Houkes (-60 kg), Dex Elmont (-66 kg), Henri Schoeman (-73 kg), Mark Huizinga (-90 kg) en Henk Grol (-100 kg).

Jeroen Mooren (-60 kg), Elco van der Geest (-100 kg) en Dennis van der Geest (+100 kg) zijn reserve.

Zwiers

In de klasse -78 kg komt Claudia Zwiers, mits ze medisch- en wedstrijdfit is, op de EK in actie. Zwiers liep tijdens de wereldbekerwedstrijd in Hamburg een ernstige knieblessure op.

Marhinde Verkerk is reserve in deze klasse.

Van Unen

Marjolein van Unen, bondscoach van de vrouwen, neemt verder Deborah Gravenstijn (-57 kg), Elisabeth Willeboordse (-63 kg), Edith Bosch (-70 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg) mee naar Lissabon.

Anicka van Emden is reserve in de klasse -63 kg. Het toernooi in Portugal, van 11 tot en met 13 april, geldt als het laatste olympische kwalificatiemoment.