RIJSWIJK - Wielrenners met WK-aspiraties kunnen onder de huidige omstandigheden beter afzien van deelname aan Parijs-Nice.

Dat zegt bondscoach Egon van Kessel die deze week contact had met Stef Clement, afgelopen jaar in Stuttgart winnaar van mondiaal brons in de individuele tijdrit.

WK

Van Kessel benadrukte woensdag dat zijn standpunt betrekking heeft op de huidige stand van zaken en alleen geldt voor renners die dit najaar het wereldkampioenschap willen rijden. "Zij dreigen straks te maken te krijgen met een straf die hen van het WK houdt", aldus Van Kessel, die hoopt dat er de komende dagen nog een oplossing wordt gevonden.

De internationale wielrenunie UCI heeft na een conflict met Tourorganisator ASO de door dat bedrijf eveneens georganiseerde koers Parijs-Nice in de ban gedaan.

Boete

Renners die toch deelnemen hangt een boete boven het hoofd en een startverbod voor het WK. De ploegen riskeren intrekking van hun ProTourlicentie en daarmee deelname aan een aantal wedstrijden.

Keus

Stef Clement had eerder in de week een gesprek met Van Kessel. "Eigenlijk was ik nog niet zo goed op de hoogte van de problemen. Ik rijd voor een Franse ploeg (Bouygues) die in principe aan de kant van de ASO staat en gewoon wil rijden.

Vanwege de dreiging met een startverbod op het WK heb ik inmiddels contact gehad met de ploegleiding. De keus is aan mij. Als ik denk dat ik te veel risico loop kan ik zaterdag nog besluiten niet te starten."

Consequenties

Van Kessel had eveneens contact met de ploegleiding van Rabobank. "Renners van die ploeg hebben mij niet gebeld maar ik hoop dat iemand als Robert Gesink er goed over nadenkt en dat de ploegleiding ook denkt aan de consequenties die een optreden in Parijs-Nice voor zo'n jongen kan hebben."

Parijs-Nice begint zondag in Amilly. Vooralsnog nemen er twee Nederlandse ploegen deel: Rabobank en Skil-Shimano. Voor de Raboploeg rijden naast Gesink Marc de Maar, Michiel Elijzen, Koos Moerenhout, Bram Tankink, Laurens ten Dam, de Spanjaard Juan Antonio Flecha en de Australiër Mathew Hayman.

Skil-Shimano heeft Floris Goesinnen, Piet Rooijakkers, Albert Timmer, de Duitsers Sebastian Siedler en Robert Wagner, de Fransen Clement Lhotellerie en Thiery Hupond en de Japanner Fumiyuki Beppu opgesteld.