AMSTERDAM - Marco van Basten is woensdag onder grote belangstelling van binnen- en buitenlandse media gepresenteerd als nieuwe trainer van Ajax.

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal verklaarde tegen twaalf cameraploegen en tientallen journalisten dat hij er alles aan gaat doen om van Ajax weer de beste club van Nederland te maken.

"Ajax moet weer kampioen worden", stelde Van Basten nadat hij een contract voor vier jaar had ondertekend. "Of ik me realiseer dat veel voorgangers van mij dat ook hebben gezegd en dat veel van hen binnen anderhalf jaar weer vertrokken waren? Ja natuurlijk, maar daar moet nu maar eens verandering in komen."

Ervaring

Van Basten vindt het geen nadeel dat hij geen ervaring heeft als clubcoach. "Ik beschouw Rinus Michels, Johan Cruijff en Louis van Gaal als succesvolste trainers van Ajax. Michels kwam over van JOS Watergraafsmeer. Johan Cruijff had helemaal geen trainersdiploma toen hij hier begon. Van Gaal was hulptrainer bij Ajax voordat hij eindverantwoording kreeg."

Besteden

Van Basten heeft in zijn contract laten opnemen dat hij zich de komende maanden mag roeren op de transfermarkt. "Ik ga niet zeggen hoe veel we mogen besteden", verklaarde hij woensdag tijdens zijn officiële presentatie. "Maar reken maar dat we een aantal goede spelers kunnen halen."

Van Basten wil bovendien een aantal voetballers voor de club behouden. "Ik ga er alles aan doen om bijvoorbeeld Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga te behouden. Ik heb ook absoluut nog geen afscheid genomen van Edgar Davids. Hij speelde vorig seizoen in de tweede helft van het seizoen heel goed. Als hij dat niveau in de toekomst weer haalt, dan kunnen we Edgar er zeker heel goed bij hebben."

Kunstgras

De trainer is nog steeds een fervent tegenstander van kunstgras. Hij sluit echter niet uit dat het eerste elftal van de Amsterdamse club al volgend seizoen voor eigen publiek op een kunstmatige ondergrond voetbalt.

"Ik heb de laatste jaren veel duels van Ajax bezocht", zei Van Basten woensdag tijdens zijn presentatie als toekomstig hoofdtrainer. "Ik heb me ook heel vaak geërgerd aan de slechte grasmat in de Arena. Het liefst blijf ik op echt gras voetballen. Maar dan moet het wel goed gras zijn. Anders moeten we misschien onze principes overboord gooien en voor kunstgras kiezen. Hoe erg dat misschien ook is."

Cruijff

Johan Cruijff komt waarschijnlijk aan het einde van deze maand met zijn aanbevelingen voor het technische beleid van Ajax. "Johan heeft zich even teruggetrokken", zei Van Basten.

"Maar hij is druk bezig. Hij praat nu met mensen en zal dan een analyse maken over hoe hij denkt dat het technische beleid van Ajax er uit moet gaan zien. Of Johan daarna ook bij Ajax betrokken blijft? Ik ken Johan zo goed dat ik hem geen klankbord wil noemen. We hebben regelmatig contact en daardoor kan ik altijd mijn voordeel met zijn mening doen."

Cruijff bood vorige maand tijdens een vergadering van de ledenraad aan het technische beleid van Ajax vorm te gaan geven. "Dat lijkt mij een hele goede zaak voor de club", aldus Van Basten. Van Basten wilde Ajax voor volgend seizoen niet met Nordin Amrabat versterken. "We hebben over hem gesproken", stelde Van Basten woensdag. "Ook ik vond zijn komst echter niet nodig."

Amrabat genoot zijn opleiding bij Ajax. Hij brak dit seizoen door bij VVV en tekende dinsdag een vierjarig contract bij PSV.

L'Ami

Carlo L'Ami is ook volgend seizoen keeperstrainer bij Ajax. Rene Wormhoudt blijft als conditietrainer aan de Amsterdamse club verbonden.

Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van Alfons Groenendijk en Hennie Spijkerman er bij Ajax uit gaan zien. Zij zijn op dit moment nog assistent van Adrie Koster, de huidige interim-trainer van het eerste elftal van de Amsterdamse club.

Presentatie Marco van Basten