AMSTERDAM - Pieter van den Hoogenband roept voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op zich namens de sporters uit te spreken voor de verbetering van de mensenrechten in China.

De drievoudig olympisch kampioen doet dit woensdag in zijn column in De Telegraaf naar aanleiding van discussie over de situatie in het Aziatische land, waarin zijn coach Jacco Verhaeren onlangs duidelijke stelling nam.

Hoogste baas

"Ik ben zo vrij hem vanaf deze plek op te roepen om zijn verantwoordelijkheid als hoogste baas van de internationale sportwereld te nemen en zich ten overstaan van de gehele wereld namens alle olympische atleten ter wereld publiekelijk uit te spreken voor verbetering van de situatie van de mensenrechten in China", aldus Van den Hoogenband over Rogge.

"Op deze manier kunnen de sporters verwijzen naar de stelling van het IOC, wanneer hen om een mening in deze heikele kwestie wordt gevraagd. Daarmee voorkom je dat atleten zichzelf in diskrediet brengen doordat ze ongefundeerde uitspraken doen en zich daarmee in de nesten werken. Het probleem wordt bovendien niet langer op het bordje van ons sporters gelegd, maar bij de instantie die er verantwoordelijk voor is."