BARCELONA - Met gemengde gevoelens plaatste Barcelona zich dinsdagavond voor de kwartfinales van de Champions League. De tweede zege op Celtic (1-0), na 2-3 in Schotland, werd overschaduwd door een ogenschijnlijk ernstige spierblessure bij het Argentijnse supertalent Lionel Messi.

Hij is mogelijk maandenlang uitgeschakeld.

Onder leiding van de Nederlandse toparbiter Pieter Vink ging Barcelona in hoog tempo op jacht naar de openingstreffer. Al in de tweede minuut was het raak. Xavi scoorde met een subtiele voetbeweging na goed voorbereidend werk van de twee Brazilianen Ronaldinho en Sylvinho (1-0).

Barcelona bleef na het snelle succes soepel combineren, met veel beweging in de voorste linies. Voor de Schotten, met Jan Vennegoor of Hesselink in het basisteam en Evander Sno op de bank, leek er geen redden aan.

Celtic

Toch haalde Celtic verder ongeschonden de rust. Dat gold niet voor Barcelona, dat in de slotfase van de eerste helft spelmaker Messi verloor. Zwaar aangeslagen ging de jeugdige Zuid-Amerikaan naar de kant met een spierblessure, die hem in huilen deed uitbarsten.

Zijn ploeggenoten zorgden voor de nodige troost. Zijn vervanger was niemand minder dan de Franse topspits Thierry Henry.

Tweede helft

Met Sno voor Donati trad Celtic voor de tweede helft aan. Na tien minuten moest de kansloze Vennegoor of Hesselink naar de kant. Zijn vervanger was de Griek Samaras (ex-Heerenveen).

Barcelona was ook na de pauze de gevaarlijkste ploeg. De ploeg van de Nederlandse trainers Frank Rijkaard en Johan Neeskens verzuimde evenwel de score uit te bouwen.

Nederlandse viertal

Voor Vink en zijn assistenten Inia, Ten Hoove en Van Boekel (vierde official) was het een geslaagde avond in Nou Camp. Het Nederlandse viertal leverde een puike prestatie en sloot het sportieve duel zonder boekingen af.