RIJSWIJK - De internationale wielrenunie (UCI) heeft alle renners van de achttien ProTourteams formeel gedreigd met sancties indien ze zondag van start gaan in de etappekoers Parijs-Nice.

De coureurs hebben een e-mail ontvangen, ondertekend door UCI-voorzitter Pat McQuaid, waarin ze van de mogelijke straffen op de hoogte worden gesteld.

De UCI heeft ook de ploegen via een e-mail sancties in het vooruitzicht gesteld bij deelname aan Parijs-Nice.

Boete

Voor de coureurs dreigt een boete tot 10.000 Zwitserse francs, een startverbod voor het WK en een schorsing tot zes maanden.

ASO

De organisatie van de Ronde van Frankrijk (ASO) organiseert de wedstrijd buiten de UCI om. De UCI weigert de wedstrijd te erkennen. "De ASO wil een eigen wedstrijdencyclus opzetten. Als teams aan de start verschijnen, geven ze daarmee indirect hun akkoord'', aldus McQuaid.

"Wij moeten wel reageren. Als we dat niet doen, kunnen we net zo goed onze bureau's sluiten.''

Strijd

UCI en ASO staan lijnrecht tegenover elkaar in een regelrechte strijd om de macht in het wielrennen. "Ik hoop dat ze tijdig bij zinnen komen en inzien dat hiermee de renners en het publiek de grote verliezers zijn'', reageerde Henri van der Aat namens de Rabobankploeg.

Hij heeft zitting in diverse samenwerkingsverbanden van de ploegen en bepaalt samen met de nieuwe directeur Harold Knebel het beleid van de Rabo's.

"Wij wachten nog even af'', aldus Van der Aat, die verwacht dat de teams een eensgezind standpunt gaan innemen. Vooralsnog willen de ploegen meedoen aan de etappekoers.

"Beide partijen laten hun spierballen zien. Ik hoop dat er nog een akkoord komt, want het wielrennen kan dit soort dingen niet gebruiken.''

Erik Breukink

"Onze renners zijn er vanochtend wel van geschrokken'', reageerde Rabo-ploegleider Erik Breukink dinsdag. "De UCI speelt het hard, we zijn nu voor het eerst op deze officiële manier gewaarschuwd. Het is duidelijke taal. Wij kunnen alleen maar hopen op een oplossing. De renners willen heel graag Parijs-Nice rijden en hebben daar rekening mee gehouden in de programma's.''