AIGLE - De Europese wielerfederaties hebben met een grote meerderheid beslist de Franse wielerbond te vragen af te zien van medewerking aan de organisatie van Parijs-Nice. Dat meldt de internationale wielrenunie UCI maandag.

UCI-voorzitter Pat McQuaid woonde zondag in Griekenland een bijeenkomst bij van vertegenwoordigers van de nationale wielerbonden. Daarin werd aan de UCI gevraagd de ProTour volgend jaar anders te organiseren.

Conflict

De wedstrijdenreeks is de bron van een conflict tussen UCI en het Franse bedrijf ASO dat onder andere de Tour en Parijs-Nice organiseert.

De UCI eist deelname van alle achttien ProTourteams aan de Ronde van Frankrijk, maar ASO gaf daaraan geen gehoor. Daarop besloot UCI de rittenkoers Parijs-Nice, die zondag begint, tot illegale wedstrijd te verklaren.

De Franse bond wilde de koers op verzoek van ASO op de nationale kalender plaatsen en zo de UCI-richtlijnen omzeilen.

"Eens te meer wordt duidelijk dat de Europese wielerbonden willen dat wedstrijdorganisatoren de regels van de UCI respecteren", zei McQuaid. "Het is een waarschuwing voor iedereen die denkt buiten de vastgelegde regelgeving te kunnen handelen."