AMSTERDAM - Bert van Marwijk volgt na het Europees Kampioenschap van aanstaande zomer in Zwitserland en Oostenrijk Marco van Basten op als bondscoach van het Nederlands Elftal.

De huidige coach van Feyenoord tekent bij de KNVB een contract tot na het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Wie de assistenten van Van Marwijk worden, is nog niet bekend. Dat wordt duidelijk op 31 maart, als Van Marwijk en zijn technische staf in Zeist worden gepresenteerd.

De huidige assistenten Rob Witschge en John van 't Schip vertrekken samen met Van Basten naar Ajax.

Feyenoord

Van Marwijk keerde afgelopen zomer terug bij Feyenoord, de club waarmee hij in 2002 de UEFA Cup won. Door de komst van Van Marwijk bij de Stadionclub trokken destijds ook de routiniers Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst en Tim de Cler naar De Kuip.

Clausule

Het contract van Van Marwijk bij Feyenoord heeft een looptijd tot medio 2009. Daarin stond echter een clausule dat hij tussentijds mocht vertrekken als hij een contract als bondscoach of bij een Europese topclub zou kunnen tekenen. De KNVB dient wel een afkoopsom aan Feyenoord te betalen.

Vereerd

Van Marwijk reageerde maandag opgetogen op zijn aanstelling. "Dit is toch het hoogste dat je als trainer kunt bereiken. Het is een mooi vooruitzicht en een grote uitdaging te kunnen werken met de beste spelers van Nederland", liet de hij weten.

Kans

Van Marwijk: "Het komt bovendien op een juist moment gezien mijn leeftijd. En als zo'n kans zich voordoet, dan moet je hem ook grijpen. Gelukkig gunnen zowel de spelers als de directie van Feyenoord mij deze baan. Er wachten ons zowel in de competitie als in de beker cruciale weken. De komende tijd wil ik me volledig op Feyenoord kunnen focussen, dat ben ik aan iedereen bij de club verplicht."

Kesler

KNVB-directeur Henk Kesler was maandag eveneens een tevreden man. "We zijn erg blij en content dat we er met elkaar zijn uitgekomen. Zoals eerder gezegd, stond Bert vanaf het begin op ons lijstje. Hij heeft zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend. De afgelopen weken hebben we uitgebreid de tijd genomen om met elkaar van gedachten te wisselen over de invulling van de samenwerking."

Kelser: "Ik kijk met een goed gevoel terug op deze gesprekken en uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een tweejarig contract. Nu is het zaak op korte termijn de puntjes op de i te zetten voor wat betreft de samenstelling van de rest van de technische staf."

Lees alles over Van Marwijk op NUsport