RIJSWIJK - Bondscoach Marco van Basten heeft een schikking getroffen met de Italiaanse fiscus over miljoenen euro's belastingschuld. Dat bevestigde maandag zijn advocaat Perry Overeem.

Het betreft een belastingkwestie uit de jaren 1996 en 1997.

Miljoenen

De hoogte van het schikkingsbedrag wil Overeem niet noemen, maar volgens directeur Donato Serini van het belastingkantoor in Milaan gaat het om 7,2 miljoen euro wegens belastingontduiking.

Donato zei maandag dat de eerste betaling vorig jaar al heeft plaats gevonden en dat Van Basten nog dit jaar in drie betalingen zijn schuld aflost.

Schikking

De totale schuld aan de Italiaanse fiscus bestaat uit 4,12 miljoen belastinggeld, 1,65 miljoen boete en 1,44 miljoen aan rente. De boete is dankzij de schikking met een kwart gedaald.

Van Basten vroeg eind vorig jaar zelf om de schikking, nadat ook de Nederlandse belastingdienst de trainer onder druk zette.

Oplossing

"We zijn inderdaad de afgelopen tijd bezig geweest om tot een oplossing te komen. Dat is gelukt", zei Overeem, die eraan hecht niet te spreken over belastingontduiking. "Van Basten heeft niet opzettelijk fraude gepleegd.

Het bezigen van die term is niet op zijn plaats. Hij heeft zich destijds door hele dure advocaten en belastingdeskundigen laten adviseren, juist om problemen met de fiscus te voorkomen. Buiten zijn weten zijn door die advisuers cruciale fouten gemaakt."

Imago

Van Basten verdiende in 1996 en 1997 in Italië grote sommen geld dankzij de rechten op zijn imago. Geld dat de oud-voetballer van AC Milan op buitenlandse rekeningen liet storten, zonder daarover belasting af te dragen in Italië.

Van Basten is niet de enige sporter die schulden moet afbetalen aan de Italiaanse fiscus. Motorrijder Valentino Rossi, skiër Alberto Tomba en autocoureur Giancarlo Fisichella maakten eerder afspraken over het terugbetalen van ontdoken belasting.