AMSTERDAM - Johan Cruijff vindt het jammer dat Ajax de rust in de club niet heeft bewaard tot het einde van de competitie. "Ik had gehoopt, dat alles voor tenminste een paar weken op alleen het voetbal gefocust zou zijn", schrijft de technisch adviseur van de Amsterdamse club maandag in zijn column in De Telegraaf.

Cruijff spreekt daarin niet onverbloemd zijn steun uit voor algemeen directeur Maarten Fontein, die zondagavond alsnog op een zijspoor is gezet door de raad van commissarissen van Ajax. Volgens advocaat Harro Knijff van Fontein zou Cruijff de algemeen directeur hebben verzocht aan te blijven.

De voormalig topspeler en trainer van Ajax is het evenwel oneens met de gang van zaken bij de club. "Het enige wat ik er nu over kan zeggen is, dat ik het jammer vind dat het de club niet is gelukt om de interne problemen over de competitie heen te tillen. Hopelijk zal het de stijgende prestatielijn van het eerste elftal niet beïnvloeden."

Commissie-Coronel

Erelid Johan Cruijff verklaarde zich onlangs tijdens een vergadering van de ledenraad van Ajax bereid om het voetbaltechnische beleid van de Amsterdamse club vorm te geven. Tijdens die vergadering bespraken de leden het rapport van de commissie-Coronel, waarin felle kritiek staat op het technisch beleid van de laatste jaren.

In dat rapport kreeg ook directeur Fontein verwijten. Hij was niet het boegbeeld van de club en de warme persoon bij wie personeel en sponsors zich op hun gemak voelen. Zondag schorste de raad van commissarissen Fontein en zette de ontslagprocedure in werking.