AMSTERDAM - Hij leek het te gaan redden als algemeen directeur, maar Maarten Fontein sneuvelt toch bij Ajax. Zondag werd hij geschorst, de Raad van Commissarissen van de Amsterdamse club heeft een ontslagprocedure in gang gezet.

Volgens voorzitter John Jaakke is het recente rapport van de commissie onder leiding van Uri Coronel de aanleiding. Daarin werd Fontein verweten dat hij niet het boegbeeld van de club is en evenmin de warme persoon bij wie personeel van de club en sponsors zich op hun gemak voelen. Fontein zou geen gemotiveerd leider zijn en mist bovendien een achtergrond in het voetbal.

Nadat het rapport vlak voor de presentatie was uitgelekt, probeerde Jaakke tevergeefs Fontein over te halen de eer aan zichzelf te houden. Fontein legde volgens zijn advocaat Harro Knijff dat verzoek 'in het belang van Ajax' naast zich neer.

"Van verschillende kanten kreeg hij het verzoek aan te blijven", aldus Knijff. "Onder anderen, om niet de minsten te noemen, van de heren Cruijff en Van Basten. Maar ook van sponsors en personeelsleden. Het is jammer dat de Raad doof is gebleken voor die geluiden."

Cruijff

Jaakke verweerde zich door te stellen dat hij twee weken geleden met Johan Cruijff had overlegd. "We kennen zijn standpunt, hij bemoeit zich alleen met het technische beleid."

Fontein en Knijff beraden zich op een antwoord. Een gang naar de rechter is een mogelijkheid, maar Knijff noemde nadrukkelijk afwachten ook als optie. Hij doelt daarmee op het aanstaande afscheid van de bestuursleden in de Raad van Commissarissen.

Het driekoppige Ajax-bestuur vertrekt aan het einde van dit seizoen. Nu vormen John Jaakke, Joop Saan en Hennie Henrichs nog de meerderheid in de Raad van Commissarissen, die bestaat uit vijf personen. Frank Eijken en Sjoerd van Loon zijn de externe leden.

Onbegrijpelijk

"De heer Fontein is verbijsterd en teleurgesteld en vindt het onbegrijpelijk dat hij niet bij Ajax betrokken mag blijven", zei Knijff. "Het is opmerkelijk dat dit besluit is genomen door een Raad die op het punt van vertrekken staat.

De heer Fontein vindt dat de Raad er beter aan had gedaan dit besluit over te laten aan de opvolgers." Jaakke wijst dit verwijt van de hand: "Het niet nemen van een beslissing heeft ook gevolgen voor de club. Dit heeft geen winnaars, alleen verliezers."

Hoofdsponsor

Als algemeen directeur heeft Fontein Ajax geholpen aan een lucratief contract met een nieuwe hoofdsponsor, Aegon. Bovendien is de club nog in onderhandeling met Adidas over een verbintenis die de Amsterdammers in tien jaar 10 miljoen euro per jaar zou kunnen opleveren.

Of een gedwongen vertrek van Fontein gevolgen heeft voor die sponsorcontracten, kon Knijff niet zeggen. "Ik ken de details van die verbintenissen niet, maar weet wel dat de sponsors het belangrijk vinden dat mijn cliënt erbij betrokken is. Aegon bij voorbeeld wil graag toegang tot de Chinese markt en juist daarin heeft de heer Fontein veel expertise."

Overleg

Volgens Jaakke is afgelopen maandag overleg gevoerd met Aegon. "Aegon verwacht dat Ajax het beleid voortzet. Aegon wil zich niet bemoeien met de vraag wie dat precies doet."

Volgens de preses hebben de grootste supportersverenigingen en de zakenclub (ABA) Fontein inmiddels verzocht op te stappen. Op korte termijn wil Ajax besluiten hoe de functie van Fontein tijdelijk gaat worden ingevuld.

Ajax

Voetbalclub Ajax kan op steun van de supporters en zakenrelaties rekenen nu de ontslagprocedure van algemeen directeur Maarten Fontein is ingezet.

De Ajax Business Associates (ABA), Supportersvereniging Ajax (SVA) en de AFCA Supportersclub hebben maandag in een persbericht laten weten in Fontein niet de juiste man voor de club te zien.

"We hebben er dan ook bij de de heer Fontein op aangedrongen, om wanneer hij werkelijk iets om onze club geeft, met onmiddellijke ingang af te treden", schrijven de organisaties in het persbericht.