KUURNE - De Nederlander Steven de Jongh heeft zondag de wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Jongh klopte in de sprint zijn landgenoot en medevluchter Sebastian Langeveld.

Het tweetal was in de slotfase ontsnapt uit een kopgroep waarin de ploeg van De Jongh met onder anderen Tom Boonen ruim vertegenwoordigd was.

De Jongh (34) reed net in het wiel van Langeveld toen die 4 kilometer voor de streep zijn aanval inzette. Hij volgde de stalorders en nam de kop nooit over.

"Ik kon niet riskeren over te nemen. Het is totaal niet mijn stijl van koersen, maar op een andere manier had ik echt niet gewonnen", excuseerde De Jongh zich.

Begrip

Langeveld had begrip voor zijn elf jaar oudere landgenoot. "Natuurlijk heb ik geprobeerd hem de kop op te dringen. Ik wist dat Steven sneller zou zijn in de sprint.

Ik denk dat voor mij vandaag de tweede plaats het hoogst haalbare was. We zaten in de kopgroep met twee Rabo's tegen zeven renners van Quick-Step."

Prominent

De ploeg van manager Patrick Lefevere was met zeven renners prominent aanwezig in een kopgroep die ontstond op ruim 60 kilometer voor de streep. Rabobank had behalve Langeveld de Spanjaard Juan Antonio Flecha en aanvankelijk ook Joost Posthuma voorin mee.

Ook de Nederlanders Karsten Kroon (CSC), Koen de Kort (Astana) en Bobbie Traksel (P3 Transfer) lieten zich aan kop van de wedstrijd zien.

2004

De Jongh won Kuurne-Brussel-Kuurne eerder in 2004. Dat was een memorabele zege. "Het was verschrikkelijk slecht weer en ik klopte in de sprint Bettini, Löwik en O'Grady. Het was een van de mooiste overwinningen in mijn loopbaan."

De zege zondag, nadat de Quick-Stepploeg zaterdag in de Omloop Het Volk te kijk was gezet door de Waal Philippe Gilbert, telde zeker ook.

"We hebben toch een beetje onze gram gehaald." De Jongh droeg zijn zege op aan zoon Jorne, die afgelopen week zijn been brak. "Dat had ik beloofd."