UTRECHT - PSV blijkt onder leiding van Sef Vergoossen ook te kunnen verliezen. FC Utrecht bezorgde de landskampioen zondag de eerste nederlaag sinds de komst van de interim-trainer begin januari: 3-1. De thuisclub won in 1992 voor het laatst van PSV in eigen stadion.

Het verlies kwam op een ongelukkig moment voor de koploper. PSV hoopte de strijd om het kampioenschap in Utrecht van nog meer spanning te ontdoen. In plaats daarvan lijkt de vierde achtereenvolgende landstitel opeens niet zo zeker meer.

Ajax, dat Excelsior met ruime cijfers versloeg, verkleinde de achterstand tot zes punten. Het onderlinge duel tussen PSV en Ajax van zondag in Eindhoven is cruciaal. PSV zal vermoedelijk tevreden zijn met een gelijkspel, zodat de voorsprong van zes punten in ieder geval overeind blijft.

Tijd

Tijd om de eerste tegenslag in het nieuwe jaar te verwerken, krijgt PSV niet. Tottenham Hotspur is donderdag in de achtste finales van de UEFA Cup de volgende tegenstander. Vervolgens speelt PSV tegen Ajax (9 maart), opnieuw Tottenham Hotspur (12 maart), Roda JC (16 maart) en FC Groningen (22 maart).

Vergoossen is niet bang dat het verlies in Utrecht het begin is van een moeilijke periode, zoals vorig seizoen in maart het geval was.

PSV zag toen een ruime voorsprong snel slinken en verspeelde de landstitel bijna. "Dit elftal is al vaker moeilijke fases doorgekomen. Ook in deze wedstrijd bleven we strijdbaar tot het einde en gaven we niet op."

Kansloos

De 60-jarige coach vond wél dat PSV voor het eerst sinds zijn komst nagenoeg kansloos was. "Deze nederlaag is volledig verdiend", zei Vergoossen. "De eerste helft was van onze kant heel teleurstellend.

Wij konden niet inspelen op het spel van Utrecht, met lopende mensen over het hele veld. Na rust was ons spel acceptabel, toen stond het beter. Maar we zijn niet in staat geweest om het Utrecht echt moeilijk te maken."

Felheid

Utrecht was PSV niet alleen op tactisch gebied de baas. De koploper liet zich op felheid aftroeven door Utrecht, dat naliet PSV in de eerste twintig minuten op achterstand te zetten. "Na een kwartier had het al minimaal 2-0 moeten staan", vond assistent-coach John van Loen van Utrecht.

Het scenario verliep precies zoals gewenst voor PSV, zeker toen de Belgische scheidsrechter Frank de Bleeckere de uitploeg na een half uur een strafschop gaf.

Balazs Dzsudzsak trapte de bal tegen de hand van Alje Schut. Timmy Simons benutte de strafschop en leek daarmee het duel op slot te gooien: 0-1.

George

In tegenstelling tot voorgaande uitduels, tegen Feyenoord, AZ en Ajax, bleek PSV een voorsprong nu niet met succes te kunnen verdedigen. Twee vrije trappen van Leroy George brachten de landskampioen in problemen.

Tien minuten voor rust kopte eerst Robin Nelisse de bal achter Gomes. In de voorlaatste minuut van de eerste helft profiteerde verdediger Tim Cornelisse op dezelfde wijze: 2-1.

Aanval

Voor het eerst sinds zijn komst had Vergoossen te maken met tegenslag en moest PSV na rust kiezen voor de aanval. Utrecht kwam onder enige druk te staan, maar bleef overeind. Toen De Bleeckere een kwartier voor tijd ook Utrecht een strafschop gaf, viel de definitieve beslissing.

Gregoor van Dijk scoorde en bezorgde Utrecht daarmee na drie achtereenvolgende nederlagen weer eens een zege. Het elftal van trainer Willem van Hanegem passeerde Vitesse en staat nu op de belangrijke negende plaats, die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs.

ZIE OOK:
Vergoossen accepteert nederlaag