ROTTERDAM - Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de negatieve spiraal waarin Feyenoord zich sinds de winterstop bevindt. De Rotterdammers leden zondag in De Kuip alweer de zevende nederlaag van het seizoen. NEC won met 3-1 en daar was eigenlijk niets op af te dingen.

Feyenoord acteerde als een hulpeloze ploeg zonder enig vertrouwen en een ommekeer is vooralsnog niet in zicht.

Jonas Olsson en Jeremain Lens drukten de 'patiënt' Feyenoord met hun doelpunten in de slotfase nog dieper in de problemen. Een plek bij de eerste vijf behouden wordt de komende weken nog een moeilijke opgave.

Het medicijn om de dolende Rotterdammers er weer bovenop te helpen, lijkt voorlopig onvindbaar voor Bert van Marwijk. "Ik dacht dat de gifbeker leeg was, maar dat schijnt nog niet zo te zijn", aldus de trainer.

Matig

De Rotterdammers behaalden uit de voorgaande negen competitiewedstrijden slechts twaalf punten en acteerden daarin zeer matig. Na de nipte bekerwinst donderdag tegen FC Zwolle (2-1) benadrukte Van Marwijk dat alleen door punten te pakken de ploeg het vertrouwen terug kan krijgen.

Tegen NEC miste Feyenoord opnieuw overtuiging. De thuisploeg begon de wedstrijd sterk, maar nadat de Nijmegenaren uit hun eerste kans meteen op voorsprong kwamen door Brett Holman, zakte Feyenoord ver weg.

De Australiër kon makkelijk binnenschieten na een slim overstapje van Jhonny van Beukering. Zelfs de meest simpele ballen belandden vervolgens in de voeten van de tegenstander uit Nijmegen, die op dat moment alle kansen had om de wedstrijd al definitief naar zich toe te trekken.

Makaay

Schrijnend voorbeeld van de malaise bij Feyenoord was een actie van Roy Makaay. De spits probeerde kort voor rust met een sliding Olsson de bal te ontfutselen, maar in plaats van de NEC'er kegelde Makaay medespeler Luigi Bruins omver. Tot grote woede van Van Marwijk, die maar weer eens uit de dug-out kwam om zijn ploeg tot de orde te roepen.

Het is inmiddels een kwestie van tijd dat de 55-jarige oefenmeester wordt gepresenteerd als opvolger van Marco van Basten bij het Nederlands elftal en dat is misschien wel het enige medicijn dat Feyenoord momenteel nodig heeft.

Sinds de flirt tussen de KNVB en Van Marwijk wereldkundig is, lijken de Rotterdammers door de perikelen rondom hun trainer van slag. Duidelijkheid over de positie van Van Marwijk kan Feyenoord misschien weer in rustiger vaarwater brengen.

Van Bronckhorst

Dankzij Giovanni van Bronckhorst ging de thuisclub toch met een gelijke stand de rust in. Na een scrimmage voor het doel van Gabor Babos belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van de aanvoerder, die de hoek voor het uitkiezen had: 1-1.

Feyenoord probeerde het in de tweede helft wel, maar tot uitgespeelde kansen leidde het offensiefje niet. NEC profiteerde in de laatste tien minuten optimaal via Olsson en Lens.

"Het is heel bitter dat je eindelijk weer beter speelt en toch verliest. Nu moeten we laten zien dat we een team kunnen blijven en samen hier uit komen", aldus Van Marwijk.

ZIE OOK:
Van Marwijk: Gifbeker is nog niet leeg