AMSTERDAM - Ajax mag weer een heel klein beetje dromen over de dertigste landstitel. De Amsterdammers wonnen zondag zonder goed te voetballen van Excelsior (4-0).

Met dank aan FC Utrecht, dat PSV versloeg, kan Ajax het verschil met de kampioen uit Eindhoven komende week tot drie punten reduceren.

"De competitie kan volgende week weer open zijn", constateerde trainer Adrie Koster. "Dit was een heerlijke en erg belangrijke zondag voor ons. We moeten nu de volgende wedstrijd winnen van PSV en dan wordt het nog spannend. We hebben nu ook een beter doelsaldo dan PSV."

Huntelaar

Bij Ajax was Klaas-Jan Huntelaar weer eens de gevierde man. De topschutter van de eredivisie scoorde tweemaal en vergrootte zijn competitietotaal tot 26 treffers.

De aanvaller is zelf van mening dat hij twee keer vaker heeft gescoord, maar volgens de KNVB was zijn doelpunt tegen FC Twente een eigen goal van Edson Braafheid en in de thuiswedstrijd tegen AZ zag de scheidsrechter niet dat Demy de Zeeuw Huntelaars inzet pas achter de lijn met de hand wegsloeg.

Hij floot voor een strafschop die niet Huntelaar maar Perez benutte. "Maar eigenlijk was het een doelpunt van mij", zegt Huntelaar nog steeds.

Treffers

De topschutter van de eredivisie maakte zijn twee treffers in de eerste helft, waarin zijn ploeg matig en in een veel te laag tempo acteerde. Ajax voetbalde zonder de geschorste Bruno Silva en zieke Kenneth Perez.

Ze werden vervangen door George Ogararu en Siem de Jong, die zich kandidaat stelde voor een basisplaats volgende week tegen PSV. "Siem deed het inderdaad goed", vond ook Koster. "Maar laten we het nog maar even niet over de basisformatie voor de wedstrijd in Eindhoven hebben."

Bakirciglü

De kans dat Kennedy Bakirciglü speeltijd krijgt tegen PSV is erg klein. De Zweed kreeg tegen Excelsior weer eens de voorkeur als rechtsbuiten. Hij speelde echter zo slecht dat hij regelmatig door het kritische thuispubliek werd uitgefloten.

Bakircioglü durfde na vier mislukte pogingen ook geen hoekschop meer te nemen en moest in de rust plaatsmaken voor Leonardo, die veel beter presteerde. "Na zijn komst gebeurde er wel iets op de rechterflank", constateerde Koster.

Voorbereiding

Ajax leidde binnen het uur met 3-0, dankzij treffers van Huntelaar (36e en 40e minuut) en Emanuelson (55e). De Amsterdammers begonnen daarna met de voorbereiding op de komende wedstrijd tegen PSV.

Debutant Sammy Kuffour verving de lichtgeblesseerde John Heitinga. Ook Gabri, die bij een volgende gele kaart geschorst is, mocht naar de kant. De Spanjaard maakte plaats voor Rasmus Lindgren.

Het thuispubliek vermaakte zich vooral met de tussenstand bij de ontmoeting tussen FC Utrecht en PSV maar juichte nog eenmaal voor de eigen ploeg. Leonardo bepaalde in de slotfase de eindstand op 4-0.

Heerlijke zondag

Koster beleefde naar eigen zeggen een heerlijke zondag. "Het is lekker om zelf te winnen van Excelsior", doelde hij op de 4-0.

ZIE OOK:
'Beste nieuws uit Utrecht'

Eredivisiewedstrijden 2 maart