KERKRADE - AZ lijkt deelname aan de play-offs voor Europees voetbal te kunnen vergeten. Het elftal van trainer Louis van Gaal wist zaterdag voor de negende achtereenvolgende keer niet te winnen.

Het uitduel tegen Roda JC eindigde in 1-1, zodat AZ nauwelijks profiteerde van het verlies van concurrent Vitesse tegen VVV-Venlo een dag eerder (1-3).

Roda JC beleefde ook weinig plezier aan het behaalde punt. Alleen bij een zege hadden de Limburgers nog mogen hopen op plaats vijf, wat directe kwalificatie voor de UEFA Cup betekent.

Ranglijst

AZ, dat in Kerkrade eindelijk weer eens behoorlijk speelde maar tal van kansen onbenut liet, blijft door het nieuwste puntenverlies elfde op de ranglijst met vijf punten achterstand op Vitesse.

Onder AZ kruipen de clubs echter steeds dichter naar elkaar toe. De verschillen tussen de nummers elf en achttien zijn miniem. De Alkmaarders staan zeven punten boven de degradatiezone en zijn de komende weken genoodzaakt om ook naar beneden te blijven kijken.

Van Gaal

Van Gaal putte vertrouwen uit het duel met Roda. "Het voetballend vermogen was terug'', oordeelde de coach. "Dat we uiteindelijk toch niet winnen, is jammer.''

Ook de voorbije twee seizoenen bleef Van Gaal met AZ ongeslagen bij Roda. ,,Van die drie ontmoetingen was AZ dit keer het meest dominant. Ondanks het puntenverlies ga ik daarom met een goed gevoel weg.''

Van Gaal paste zijn elftal na het doelpuntloze gelijkspel tegen FC Twente van vorige week aan op liefst vier posities. Simon Poulsen, Simon Cziommer en Julian Jenner raakten hun basisplaats om tactische redenen kwijt.

"We zitten in een moeilijke fase. Als trainer moet ik kijken wie energie kan geven en brengen. Dat is een belangrijke afweging'', zo lichtte Van Gaal zijn wijzigingen toe.

Ryan Donk

Ryan Donk verdween ook uit het team. De jeugdinternational versliep zich en meldde zich daardoor zaterdag te laat op de club voor vertrek. In augustus liet Van Gaal Donk om disciplinaire redenen ook al buiten de basisopstelling.

De verdediger keek 's middags in de zon naar een jeugdwedstrijd van AZ. Volgens Van Gaal bereidde Donk zich niet optimaal voor op het duel met Vitesse.

Moreno

Door de straf voor Donk maakte Héctor Moreno zijn debuut voor AZ. De Mexicaan speelde samen met David Mendes da Silva centraal achterin. Sébastien Pocognoli, Kemy Agustien en Graziano Pellè vervingen Poulsen, Cziommer en Jenner.

Dramatisch begin

AZ begon dramatisch in Kerkrade. Roda JC, dat voor de vijfde keer op rij ongeslagen bleef, nam na vier minuten de leiding. Willem Janssen hoefde de bal na een knappe actie van Roland Lamah alleen nog maar over de lijn te tikken: 1-0.

Cziommer

Even dreigde een nieuwe afstraffing voor AZ, zoals in de uitwedstrijd tegen NEC. Met Simon Cziommer als vervanger voor Ruud Vormer, halverwege de eerste helft, richtte de uitploeg zich op. Pellè en Moussa Dembélé misten opgelegde kansen en scheidsrechter Pieter Vink liet na om AZ een strafschop te geven.

Ook na rust was AZ duidelijk de betere ploeg met kansen tot gevolg. De Noord-Hollanders leken echter lange tijd opnieuw met lege handen achter te blijven, totdat Cziommer tien minuten voor tijd een vrije trap knap raak schoot.

De eerste zege sinds 16 januari bleef echter opnieuw uit voor AZ, dat alle negatieve records van de laatste jaren lijkt te verbreken.