WARSCHAU - Deborah Gravenstijn heeft zaterdag goud veroverd tijdens het wereldbekertournooi judo in Warschau. De Nederlands won in de halve finale van de klasse tot 57 kilogram verrassend van de Française Barbara Harel.

De overwinning op Harel stak er echter bovenuit. De Française had Gravenstijn de afgelopen tijd flink dwars gezeten. Twee weken geleden in Boedapest verloor de Rotterdamse in de finale van Harel en vorige week in Hamburg ging ze in de halve finale weer onderuit tegen de Française, die vervolgens ook het superwereldbekertoernooi won.

"Harel is een tegenstandster waar Deborah eigenlijk nooit van heeft kunnen winnen. Het is mooi dat ze nu, na al het blessureleed daar eens flink over heen kon gaan'', zei bondscoach Marjolein van Unen na afloop.

Operatie

Gravenstijn lijkt weer helemaal terug te zijn na een zware nekoperatie. Door de nasleep van deze ingreep ruim twee jaar geleden heeft de 33-jarige judoka zich nog niet weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Door de zege in Warschau is ze nu opgeschoven naar de vijfde plaats op de ranking. De eerste vijf na de Europese titelstrijd in april verdienen een olympisch ticket.

"Een goede uitgangspositie'', aldus Van Unen. "De enige bedreiging op het EK is de Poolse Inga Kolodzej. Die is ze nu voorbij op de ranglijst met ongeveer twintig punten voorsprong. Dus die moet Deborah op de EK achter zich zien te houden.''

Verkerk

Ook Marhinde Verkerk (-78 kg) heeft nog kwalificatiemogelijkheden voor Peking. Haar directe Nederlandse concurrente Claudia Zwiers lijkt uitgeschakeld met een knieblessure.Verkerk moet nog wel wat punten sprokkelen voor de ranglijst. Ze staat momenteel op de zevende plaats.

Uilenhoed

Verkerk komt zondag in actie, evenals zwaargewicht Carola Uilenhoed. De Haagse, die een tijdje geblesseerd was, heeft voldeed aan de eisen voor Peking, maar moet nog wel vormbehoud tonen. Een plaats bij de eerste vijf in Warschau is voldoende.