GENT - Philippe Gilbert heeft zaterdag de Omloop Het Volk op zijn naam geschreven. De Waal imponeerde vijftig kilometer lang in de Vlaamse opening van het klassiekerseizoen. Publiekslieveling Tom Boonen kwam niet in het stuk voor.

Gilbert reed vijftig kilometer voor de streep, op de Eikenberg, weg bij alle favorieten. In de koers, waarin valpartijen op de kasseien meer regel dan uitzondering was, bleken de heuvels en de wind de grootste scherprechter te zijn. Gilbert knalde tegen de heuvels op en ook de wind kreeg geen vat op de Belg.

Fabian Cancellara, Leif Hoste, Nick Nuyens en sprinter Thor Hushovd zette vlak na de Molenberg, zo'n 37 kilometer voor de streep, de achtervolging in maar kwamen niet dichterbij. Nuyens kwam op ruime achterstand als tweede over de streep.

Boonen

De Vlaamse ploegen Lotto-Silence en Quick-Step zullen de opening van het seizoen voor eigen publiek snel willen vergeten. Lotto verloor al snel hun kopman, Robbie McEwen. De Australiër stapte na nog geen twintig kilometer af.

Quick-Step zal helemaal met een slecht gevoel terugkijken op de Omloop. De ploeg van topsprinter Tom Boonen bepaalde lange tijd het tempo in het peloton. De ploeg offerde daarbij echter Steegmans en Devolder veel te vroeg. De tweede kopman van de Vlaamse ploeg, de Italiaanse wereldkampioen Paolo Bettini, kwam eerder in de koers al ten val.

Nederlanders

Voor de Nederlandse renners was er weinig eer te behalen in Gent. Joost Posthuma, Sebastian Langeveld en Roy Curvers deden het langst vooraan mee, maar moesten uiteindelijk ruim voor de finish passen. De eerstejaars prof Curvers, rijdend voor het pro-continentale team van Skil-Shimano, wist lange tijd bij de favorieten te blijven.

De 28-jarige Nederlander, die koersen als de Omloop Het Volk beschouwt als zijn terrein, kwam echter vlak voor het begin van de finale ten val.

Lees alles over de Omloop op NUsport

Omloop Het Volk