AUCKLAND - De zeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis mogen definitief meedoen aan de Olympische Spelen. Het duo eindigde zaterdag in Nieuw-Zeeland als zesde bij het wereldkampioenschap Tornado en die klassering was voldoende om het ticket voor Peking veilig te stellen.

Booth en Nieuwenhuis hoefden zaterdag op de slotdag niet in actie te komen voor de kust van Auckland. De organisatie blies de laatste twee races af omdat de zee te ruig was.

Geluwd

Booth was het daar niet mee eens. Hij vond dat de storm tegen het einde van de ochtend voldoende geluwd was. "Dit is niet de manier waarop zeilers een kampioenschap willen eindigen; zittend op het strand bij geweldige zeilcondities."

Booth en Nieuwenhuis zagen ook hun laatste kans om nog te stijgen in het klassement in rook opgaan. Vorig jaar behaalde het duo nog brons bij het WK.

Focussen

Toch overheerste een positief gevoel. "We hebben aan de selectiecriteria van het Watersportverbond voldaan en kijken uit naar de volgende fase in onze campagne. We gaan ons nu op lichte weersomstandigheden focussen", aldus Booth.

De wereldtitel in de olympische Tornado ging voor de zesde keer naar de Australiër Darren Bundock. Voor zijn bemanningslid Glenn Ashby was het de tweede. Zilver was er voor de Canadese catamaran van Oskar Johansson en Kevin Stittle. Het brons ging naar de Fransen Yann Guichard en Alexandre Guyader.