MATERA - Het Italiaanse wielervolk wacht met smart op Mario Cipollini. De eerste twee mogelijkheden om het legendarische record etappezeges van Alfredo Binda te evenaren, liet de superster in het eerste weekeinde van de Giro d'Italia aan zijn voorbijgaan.

Winnaars van het sprintgeweld waren Alessandro Petacchi en Fabio Baldato. Petacchi heeft ook nog de rose leiderstrui in bezit. De 86 editie van de Giro d'Italia staat de komende tijd in het teken van het magische getal 41. Dat is het aantal etappezeges in de ronde van Alfredo Binda, die dat in de periode 1925-1933 voor elkaar kreeg. Zolang Cipollini dat aantal niet evenaart en wellicht uit de boeken rijdt, zal de strijd om de eindzege op de achtergrond blijven.

'Mooie Mario'

Twee kansen zijn voorbij voor Cipollini. Zaterdag in de openingsrit probeerde 'Mooie Mario' het wel, maar verstoorde Alessandro Petacchi de plannen van de kopman van Domina Vacanze. "Ik ben niet gedeprimeerd", stelde de wereldkampioen na zijn nederlaag vast. "Natuurlijk is het altijd zwaar een nederlaag te verwerken, maar dit keer was Petacchi echt de snelste", zei de Toscaan, die als tweede eindigde.

McEwen

Zondag in de tweede rit was Cipollini niet bij de ontknoping te zien. Hij zat in een groepje dat in de slotfase al op minuten was gereden door het eerste peloton. De Australiër Robbie McEwen eiste een hoofdrol op. De sprinter van Lotto hield iedereen achter zich, maar de wijze waarop beviel niet iedereen. McEwen ging duidelijk naar rechts, waar Fabio Baldato een vergeefse poging deed alsnog voorbij het wiel van de Australiër te komen.

Meters voor de finishstreep stak Baldato zijn hand omhoog uit protest. De Nederlander Martin Bruin concludeerde met zijn collega-juryleden hetzelfde. "Ik wilde het wiel van Petacchi nemen en wachten tot het laatste moment. Toen McEwen voorbij kwam, nam ik zijn wiel. Hij gaf me geen kans voorbij te komen", zei Baldato.

Baldato

McEwen raakte zijn dagzege kwijt. Hij werd gedeklasseerd wegens hinderen en belandde op de zeventigste plaats. Baldato kreeg de zege. De tweede Italiaanse etappezege in twee dagen. En voor de routinier ligt er een kans op de leiderstrui. "Ik sta vier seconden achter Petacchi. Waarom niet", aldus de gelukkige dagwinnaar.

De echte bergen in Giro laten nog even op zich wachten, dus ook de komende dagen zullen de sprinters proberen het leven van Cipollini moeilijk te maken. "Ik wil voorlopig de leiderstrui houden", keek Petacchi vooruit. Er komen dus nog meer massale aankomsten.