DOETINCHEM - De Graafschap en Vitesse hebben zondag in stadion De Vijverberg duidelijk gemaakt waarom ze onderaan in de eredivisie staan. De beladen Gelderse derby was van een bedroevend niveau, maar Vitesse stapte wel als grote winnaar (1-0) van het veld.

Door de zege klommen de Arnhemmers naar de veertiende plaats. De Graafschap blijft hekkensluiter (20 punten) en moet nu met Excelsior (22 punten) uitmaken wie rechtstreeks degradeert. De Graafschap speelt zondag uit tegen Ajax, Excelsior een dag eerder uit tegen Willem II.

Sturing

Vitesse-coach Sturing stelde na afloop dat zijn ploeg dit seizoen terecht voor lijfsbehoud moet knokken. "Zoals we hier speelden, horen we ook ergens onderin te bungelen. Het was dramatisch om te zien, maar de punten zijn belangrijk. Als je het met dit spel uiteindelijk redt, dan moet het maar. Maar als voetballiefhebber was het triest om te zien. Na die 1-0 moet je de voorsprong uitbouwen, maar er werd me daar toch geknoeid."

Bosz

Trainer Bosz van De Graafschap kon Sturing niet anders dan gelijk geven. Hij was echter veel harder in het oordeel over zijn eigen ploeg. "Zeker in de eerste helft was het een wanvertoning. Er was geen beleving en inzet. Dat is onbegrijpelijk als je om de punten moet strijden. Vorige week tegen Excelsior was het ook niet best, maar gingen we er wel voor. Op basis van inzet heeft Vitesse dus verdiend gewonnen. We krijgen het nog moeilijk in de laatste drie duels, vooral als we het thuis laten afweten", stelde de teleurgestelde Bosz.

Vitesse maakte in Doetinchem inderdaad de meeste aanspraak op de zege. In de eerste helft hadden de Arnhemmers een veldoverwicht en de beste kansen. De 1-0 (39e minuut) kwam uit een hoekschop van Martel. De verdediging van De Graafschap concentreerde zich op de lange spits Peeters, maar lette niet op Amoah. Hij liet doelman Wevers kansloos met een kopbal.

Na rust versterkte Bosz zijn aanval met Zafarin, maar dat leverde alleen twee schietkansen op voor Schulp en Smit. De laatste twintig minuten moest De Graafschap noodgedwongen verder met tien man. Na drie wissels haakte Smit geblesseerd af. Vitesse kreeg toen alle ruimte, maar had volgens Sturing niet de rust en kwaliteit om er 2-0 van te maken.